Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Läs EM- chatten med Olof Lundh

Läs Olof Lundhs och fotbollskanalens läsares chat:

Olof Lundh: Sitter på Ernst Happel-stadion i Wien och väntar på EM-finalen - och på att chatta.

kevinoch victor: vilka tror du vinner ikväll??
Olof Lundh: Jag tror på Tyskland men hoppas på Spanien. Tyskarna har en grym vana av det här till skillnad från Spanien och det talar för tyskarna. Sedan spelar tyskarna utan press efter den dåliga semifinalen mot Turkiet. Visst, Spanien är ett bättre lag men det gäller att få fram det i en final.

RN: Tror på en straffläggning ikväll, tror på spanien då.. vad tror du
Olof Lundh: Mycket möjligt att det blir straffar, den här typen av matcher brukar att bli låsta. Om det blir straffar är jag säker på Tyskland. Man har inte förlorat en straffläggning sedan EM 1976.

RN: Vad tror du det blir för matchbild?
Olof Lundh: Rädd för att det blir en låst match där Tyskland ligger kompakt och defensivt, för att försöka kontra eller avgöra på fasta situationer. Vill till att det snabba spanska passningsspelet funkar och att det är vägvinnande.

sebbe: vf gick det som det gick för sveriges del?
Olof Lundh: Det är alltid lätt att vara efterklok, men det var bara så att landslaget var lite för gammalt och den viktigaste spelaren var halvskadad. Om Zlatan hade varit riktigt bra mot Ryssland så hade vi kunnat hota dem. Sedan var skadan på "Chippen" avgörande. Vi tappade en spelare som kunde ta sin gubbe. Dessutom framstår det som obgripligt att Johan Elmander fick spela två matcher på kanten och Sebastian Larsson fick vila.

Tim: Vilka blir ersättarna till Allbäck, Ljungberg och Alexandersson? Själv tror jag på Marcus Berg, Dusan Djuric och Mattias Concha.
Olof Lundh: Marcus Berg måste ju få chansen. Stoor tar över till höger och Concha känns inte så het. Dusan Djuric kan vara aktuell om han tar ett steg till i Zürich. Oavsett - Lagerbäck måste testa flera spelare nu.

Fotboll.fantast: Vad har varit roligast under den här EM tiden tycker du..?
Olof Lundh: Den fantastiska fotbollen som spelats och att det varit grym stämning utanför arenorna. Inga engelska huliganer.

Fotboll.fantast: Vem har bäst målvakt tycker du? Spanien eller Tyskland?
Olof Lundh: Casillas är klasser bättre än Lehman.

sven: Hur är stämningen inne på stadion? och vilken match du varit på har haft mäktigast inramning?
Olof Lundh: Stämningen är inte så uppskruvad än. I Slazburg var det häftigt när Sverige mötte Grekland. Fast mäktigast var det när Ryssland sänkte Holland. Ryssarna höll trycket uppe på läktarplats.

David: Tjena. Nu när det är final... Tycker du att rätt lag är där?
Olof Lundh: Det är alltid rätt lag i final. Även om det sved för Turkiet.

patrik: tror du sverige tar sig till vm 2010??
Olof Lundh: Det blir riktigt svårt. Jag tror tyvärr inte det just nu.

HIF: Tror du Henke Larsson får fortsatt förtroende från Lagerbäck o.co till VM kvalet?
Olof Lundh: Han spelar kanske kvalet i höst men det är ju inget att bygga på. Tycker dock det var rätt uttagning även i efterhand.

Oscar: Tycker du att lagerbäck ska vara kvar som förbundskapeten ? om svaret är nej vem ska ta över ?
Olof Lundh: Nej. Inte för att han gjort ett dåligt jobb utan för att det behövs någon som kan se med nya ögon på landslaget. Erik Hamrén är ett bra namn som uppskattas av spelarna i de klubbar han varit i. Hasse Backe är också ett alternativ. Janne Jönsson gör det bra i Norge.

cavva: Skulle du klara dig utan din dator?
Olof Lundh: Ja.

David: Hur kan du vara säker på att Tyskland vinner på straffar? Eftersom de har sämre målvakt?
Olof Lundh: Vanan att slå straffar.

Jeppez: Varför nämner ingen av er experter Jonas Olsson som en het kandidat till mittbacksplatserna?....framröstad till Hollands bästa mittback före tex. Petter Hansson....
Olof Lundh: Han är tänkbar, de tittar på honom. Jag gillar honom, men det finns andra alternativ som kanske är bättre. Karl Svensson. Granqvist. Risp.

Matte: Vad tror du om Henok Goitoms framtid i landslaget ?
Olof Lundh: Förhoppningvis byter han klubb och får speltid i en av de större ligorna i Europa. Då är han värd en test eller två. Men det gäller att leverera. För mig är Marcus Berg som sprutat in mål i Sverige och i Holland hetare. Fast visst ska bägge testas.

David: Tycker du att rätt lag är i finalen?
Olof Lundh: Ja, det är alltid rätt lag som når final.

Marcus: Tror du Cesc Fabregas får starta matchen, varför/varför inte?
Olof Lundh: Han får starta i och med att Villa är skadad. Aragonés har ju gjort ungefär samma byten hela EM.

RN: Vilket lag har imponerat mest på dig i denna EM turnering? Och vad tycker du om Sveriges prestation..
Olof Lundh: Spanien är ju det enda lag som spelat bra i princip hela EM. Det är ett ungt, vasst lag som spelar en både effektiv och underhållande fotboll. Sedan är det klart att Rysslands chockartade offensiv och Holland och Portugal imponerade i gruppspelet. Sveriges prestation var för dålig helt enkelt. De räckte inte till.

RN: em´s bästa spelare enligt dig är?
Olof Lundh: Svårt att välja en spelare. Jag är överraskad att Senna i Spanien har varit så fantastisk.

anders: vilket måltycker du har varit snyggast i em?
Olof Lundh: Zlatans mot Grekland. Mycket för att det var svenskt och att jag satt i linje och såg den borra sig upp i krysset.

Jacob: Varför är Zlatan sveriges viktigaste spelare? Han hade ju inte gjort ett enda mål för sverige på 2 år innan em, varför inte fokusera på henkes debut igen eller kanske svensson?
Olof Lundh: Han visade under EM vad han kan göra. Jag tycker att det är spelaren som måste funka och som måste ge allt för att det ska gå bra för Sverige.

Matte: Vad tycker du om Em-slutspelet, Bättre elr Sämre än tidigare ?
Olof Lundh: Bättre än tidigare. Klart mer underhållande än 2000 och 2004, tycker jag. Känns som om det varit ärligare spel.

Fotboll.fantast: Vad tror du om Baxter eller Zoran som förbundskapten?
Olof Lundh: Nej, tror inte på dem.

Ak: har du träffat någon av de spanska landslagsspelarna ??
Olof Lundh: På presskonferens och i mixed zone. Ger inte utrymme för några djupa snack. Det är en av nackdelarna med att EM växer, man kommer längre och längre bort från spelarna.

Marcus: hur många timmar per dag har du och ekwall jobbat under em?
Olof Lundh: Ja, säg det. Kan inte ens räkna. Har i princip jobbat varenda dag sedan allsvenskan drog i gång i slutet av mars, och efter att EM-truppen samlades 22 maj har det varit fullt tryck. Under EM är det Nyhetsmorgon 08.45 varje dag och sedan är det full fart till kvällningen.

Fredde: Vad tror du om en utländsk förbundskapten med osvenska och nya ideer?
Olof Lundh: Jag gillar den tanken. Tror att det kan vara nyttigt om en person som Hiddink, Beenhakker eller någon annan kommer in och ger en helt ny syn på svensk fotboll. Men jag tror inte att det sker - Lagrell håller i plånboken.

peter: vem blir matchhjälte?
Olof Lundh: Schweinsteiger eller Fabregas.

mathias: hej olof! jag undrar hur tyskland kan vara i final när dom spelat så dåligt ge mig bara ett svar jag fattar ingenting? , jag trode aldrig tyskland skulle gå särskilt långt när jag sett dom i gruppen , hur?
Olof Lundh: Därför att de är tyskar och de har något i sig som gör att de ändå går vidare. Det är ingen slump att landet spelat tolv finaler i mästerskap och vunnit sex av dem.

Olof: Vem tror du vinner kampen mellan torres och podolski/klose idag tror du?
Olof Lundh: Hopaps Torres, tror tyskarna. Även om det kanske inte blir Podolski som blir hjälte.

ML: Vad anser du om Lagerbäcks val att satsa på ett Allsvenskt-centralmittfällt?
Olof Lundh: Lätt att vara efterklok, men de hängde inte med mot ryssarna. Däremot stod de bra upp mot Spanien. I grunden kan man säga att ryssarna sprang mest av alla i EM och det är nog en förklaring. Jag tror inte det svenska och lite äldre landslaget orkade med det tuffa matchtempot.

Ludde: Vilka yngre spelare tycker du borde få chansen i de svenska landslaget?
Olof Lundh: Någonstans på sajten finns min VM-trupp för 2010. Sök efter den.

Kennett: Vad kommer att bli avgörande för kvällens final?
Olof Lundh: Det mentala. Klarar Spanien trycket att besegra sitt trauma? Tyskarna är ju grymt segersäkra och de har en förmåga att alltid klara av sådana här situationer.

kjelle: vem vill du se som ny lagkapten i landslaget?
Olof Lundh: Tobias Linderoth. Han är perfekt på det sättet att han leder med sin spelstil. Ingen behöver tvivla på att han alltid ger sitt yttersta och då kan han även ge sig på andra och kräva samma sak. Dessutom vågar han stå upp mot de flesta i landslaget. Nackdelen är att han inte är så medial.

peter: vart tror du arsjavin tar vägen efter em, till vilken klubb?
Olof Lundh: Det är nog huggsexa, jag tror att han passar bättre i Spanien än i England - men pengarna är större i Premier League.
Moderator: Hej, chattare. Olof kommer svara på några frågor till, sedan avslutas chatten vid 19:00.

Gäddan: Hur många av de ryska spelarna tror du hamnar i Europeiska storklubbar?
Olof Lundh: Många, men sedan blir det kanske inte succé för alla. Omställningen är svår från att komma från Ryssland, det har visat sig många gånger med ryska spelare, framför allt i hockey

Jeppez: Vad tror du om Alex Farnerud i ljungberg-rollen?
Olof Lundh: Inte dumt. Jag gillar ju Farnerud men han måste hitta en klubb och få spelstid innan landslaget är aktuellt.

Martin: Tror du Em har påverkat Silly Season?
Olof Lundh: Det har ju varit lugnt, men det lär väl sätta fart snart. De ryska spelarna är ju heta.

Fotboll.fantast: Du skriver att sverige inte klarade av matchtempot...Är svenska landslaget för otränade??
Olof Lundh: Jag tror åldern i kombination med att det var lite vilotid emellan.

Fotboll.fantast: Borde inte Lagrell avgå??
Olof Lundh: Nej, det tycker jag inte. Däremot behöver svensk fotboll få ett öppnare debattklimat. Lagrell har gjort mycket bra för svensk fotboll men han har i princip strypt demokratin och är för stark. Han behöver utmanas - precis som att Lagerbäck behöver få fler som ifrågasätter vad han gör.

Matte: Vad tror du om mellbergs framtid i Juventus ?, lyckas han ?
Olof Lundh: Sett till EM kan han göra succé.

Fredde: Nästa em i öst... Kul för dem, men hur skall det gå med fräscha arenor, säkerhet mm???
Olof Lundh: Undrar om det blir EM där? Platini varnade både Polen och Ukraina att de måste göra mer om de ska få behålla EM:

hinkenstein: Skulle Roland Nilsson inte kunna vara tänkbar om nu lagerbäck försvinner?
Olof Lundh: Jo, det är också ett bra namn. Han vet vad som krävs.

hinkenstein: Hur tror du det kommer gå för Senna nu när ballack är med trots allt, vem vinner matchen i matchen där?
Olof Lundh: Det blir en batalj och kanske Ballack vinner eftersom det kanske är hans sista final.

cantona7: Tycker inte du vi är för sönderlästa i svenska landslaget? Vi kör ju alltid med samma taktik m.m
Olof Lundh: Jo, det ligger en hel del i det. Samtidigt har den stabla spelidén gjort att Sverige gått till fem raka mästerskap. Sverige är ett litet land med tuffa klimatförhållanden för fotboll.

gzim: vilken match tycker du har varit häftigaste att se i år i em?
Olof Lundh: Ryssland-Holland. Mest för att ryssarna bara gick ut och körde över Holland. Det var så häftigt att se ett lag som inte tänkte defensivt alls.

Coffe: Tycker du att landslaget ska anpassa sin spelstil efter zlatan?
Olof Lundh: Ja, han är så pass viktig spelare att man borde försöka hitta ett sätt att maximera nyttan av honom.

block: Om du fick välja en spelare från vardera lag Spanien/Tyskland som du skulle vilja se i det svenska landslaget, vilka skulle det då vara?
Olof Lundh: Fabregas och Ballack.

Bati: Vart tycker du podolski passar in bäst , på vänsterkanten eller som anfallare?
Olof Lundh: Anfallare, tycker jag. Han försvinner ur spelet på kanten.

block: Tyskland kommer väl förmodligen att starta med en 4-2-3-1 uppställning ikväll, vad tror du om en sån uppställning för sverige i kvalet framöver? T ex med Svensson och Linderoth som defensiva mittfältare och med Källström i "Ballack-rollen". Zlatan som spjutspets förstås =)
Olof Lundh: Låter som en bra tanke. Det har varit uppenbart att vi haft svårt att få kommandot på mittfältet under EM och det kunder vara en bra möjlighet att få med Källström.

Matte: Varför kan inte sverige få en grym förbundskapten, som rysslands hiddink ?. Ryssarna är ju inte mycke bättre än sverige, spelarmässigt.
Olof Lundh: Han är extremt dyr. Han har säkert 10-15 gånger mer om året än Lagerbäck.

Mathias: Vad tycker om den före detta presumtive em-kungen Ronaldos insats?
Olof Lundh: Han levde inte upp till förväntningarna, men han floppade inte heller som en del tycker.

Klaman: Vad kommer du att ta med dig ifrån det här EM:et?
Olof Lundh: Att den offensiva fotbollen segrat och att det inte varit huliganer utanför läktarna. Dubbla segrar.

Juelz: Lagerbäck har haft många år på sig att föryngra landslaget varför kritiserades han inte hårdare av media istället för att bli smått hyllad för sina "fantastiska" resultat senaste tiden?
Olof Lundh: Han fick köra sin linje, och sedan tror jag inte att han upplever att han inte blivit kritiserad. Sedan är det fantastiskt att ha tagit Sverige till fem raka mästerskap.

Ludde: vilka spelare i sverige underpresterade enligt dig?
Olof Lundh: I matchen mot Ryssland var det få som kom upp i normal klass. Bara Mellberg och Isaksson som jag ser det.

De Boer: Taktik och formation är något som gått framåt enormt de senaste åren men jag tycker inte att Sverige alls har hängt på övriga länder när det kommer till landslagsfotboll. Genomgående så spelar framgångsrika lag numer 4-5-1 - som här i EM och i Champions League. Titta bara på Rafa, Mourinho och Ancelotti. Tycker du också att Sverige borde spela 4-5-1?
Olof Lundh: Jag är själv stöpt i 4-4-2 efter för mycket Tipsextra i min barndom men det är klart att Sverige måste göra en rejäl utvärdering inför VM-kvalet. Då handlar det om nya spelare och nytt spelsystem.

Fredde: Tror att vi går mot en mörk period med landslaget dom kommande 2-3 mästerskapen, det är ganska tunt underifrån... Vad tror du?
Olof Lundh: Det ser allt annat än ljust ut, men det brukar alltid poppa upp talanger. Lite för tidigt att säga.
Moderator: Några sista frågor, sedan stänger chatten. Tack till alla er som ställde frågor! Tyvärr hann Olof inte svara på alla.

Olof Lundh: Tack för mig - nu är det dags att förbereda sändningen. Ekwall jagar mig. Njut av finalen!!

Publicerad 2008-06-30 kl 02:34
Annons
Annons
Annons