Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lennart Johansson om maktspelet i FIFA: "Blatter tar det här"

10å

Bin Hammam vill ta över jobbet som FIFA-president.
Men enligt Lennart Johansson är han chanslös.
- Sepp Blatter tar det här, säger svensken till fotbollskanalen.se.

Under många år har qatariern Bin Hammam varit ordförande för Asiens konfederationsförbund – och nu vill han ta nästa kliv. Mot den absoluta toppen. På fredagen lanserade 61-åringen sin kandidatur för att utmana Sepp Blatter om den högsta posten inom fotbollen, den som president över FIFA.

ANNONS

Lennart Johansson har själv befunnit sig i en liknande belägenhet, när han som Uefas ledare utkämpade en bitter duell med just Blatter om samma jobb. Den gången förlorade svensken och vittnade om ett intrikat spel om makten.

- Jag är inte förvånad över att Bin Hammam ger sig in i leken. Han har lurat på det här länge, och nu tycker han att tiden är mogen, säger Johansson till fotbollskanalen.se.

Vilka chanser har han?
- De är små. Blatter tar det här, eftersom Bin Hammam inte är tillräckligt känd för den breda massan. Han har varit del av societeten så kort tid att han utgör ett oskrivet blad för många människor. Utgångsläget hade varit bättre om han avvaktat en mandatperiod till, alltså ytterligare fyra år. Då hade han kunnat resa runt i världen och bedriva kampanj.

Enligt Johansson finns i dagsläget ingen som kan besegra Blatter, just av anledningen att denne är så djupt förankrad runtom i världen. Möjligen kan tysken Theo Swanziger bli en "dark horse". Han har imponerat på Johansson med sitt ordningssinne och stora förmåga till organisation. Men det krävs ett monumentalt stöd för att rubba Blatter.

ANNONS

- Jag var ju dum nog att försöka en gång, och det skulle man inte ha gjort. Det ska mycket till för att slå Blatter. Men missförstå mig rätt, Bin Hammam är inte ett dåligt namn. Jag menar att han gjort mycket gott i sina föresatser att skapa en modern organisation. Han har fått ordning på Asiens fotboll.

Vad har han för kännetecken?
- Han är ovanligt västorienterad, och liknar inte representanter från exempelvis Saudi eller vissa andra arabländer. Bin Hammam anpassar sig till rådande omständigheter och stöter sig inte med någon. Men vi lever i en värld där andra saker spelar roll, och fotbollen är väldigt traditionell i det avseendet.

Hur skiljer han sig från Sepp Blatter?
- Han är något mer, ska vi kalla det... korrekt. På ett positivt sätt. Han tror på vad han gör och säger, har lätt att få folk med sig. Men det är som sagt för tidigt för honom i det här valet. Fast det får han se som ett tillfälligt nederlag, och återkomma igen. När han väl visat sig på arenan ökar möjligheterna för framtiden.

ANNONS

Samtidigt har amerikanske journalisten Grant Wahl lanserat sig själv som en outsider till presidentposten. Genom sin tidning Sports Illustrated försöker han att vinna sympatier för frågor som en ökad transparens inom fotbollen, större inflytande för kvinnor och införandet av ny teknik som målkameror.

- Men han är totalt okänd och har inte en tillstymmelse till chans. Jag har aldrig träffat honom, utan bara hört hans namn. Det är inte en allvarlig kandidat och USA är ju heller ingen stormakt inom fotbollen, säger Lennart Johansson.

Publicerad 2011-03-18 kl 11:51

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto