Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
40v

Lennartsson om nya jobbet för Danmark: ”Göra allt för att det ska gå bra i VM”

Foto: Olof Lundh.

ABU DHABI. Jörgen Lennartsson var nära att bli svensk förbundskapten.
Nu blir han istället VM-scout – för Danmark.
- Sådan är fotboll, det säger lite om hur den här världen är, säger han till Fotbollskanalen.

När Sverige möter Danmark i en träningsmatch i Abu Dhabi torsdag kväll gör Jörgen Lennartsson sin första arbetsdag för det danska landslaget. Han fick sparken från Blåvitt förra sommaren och var nyligen nära ett jobb i israeliska Maccabi Haifa men det blev istället ett uppdrag för Danmark över VM.

- Det ska bli jättekul, det var ett tag sedan jag pratade med Åge. Dels inspirerande uppgift att göra sådant här jobb som jag hjälpte Lasse (Lagerbäck) och Tommy (Söderberg) med under period, dels känner jag Åge väl sedan många år och vi jobbade ihop i Helsingborg. Det passar mig bra just nu och jag ska jobba stenhårt för att hjälpa Åge med information om både lag och spelare, säger Jörgen Lennartsson som redan suttit i möten med den danska ledningen och klivit in i dansk Hummel-dräkt.

- Vi har inte spikat alla detaljer kring jobbet än, det är bland därför jag är här i Abu Dhabi. Jag sitter inte på bänken och det jag gör här är inte så mycket kopplat till de här två matcherna. Jag ska sitta på läktaren och se metodiken i hur Danmark spelar, för det är viktigt att kunna ens eget lags metoder innan man kan scouta. Nu får jag tid med Åge och Jon Dahl Tomasson om hur de tänker, hur de spelar och vad de vill få ut. Det ska bli väldigt kul och VM är en spännande grej. Blir mycket resande och matcher, men spännande att studera världstoppen i fotboll väldigt nära.

Hur bra koll har du på Danmark?
- Jag har koll, jag såg bägge matcherna mot Irland. Efter det att Danmark blev klart för VM ringde Åge och frågade. Jag har haft det som ett alternativ beroende på utvecklingen.

Du som jobbat för Sverige, varit svensk U21-förbundskapten och nu sitter du med en dansk landslagsdräkt – känns det inte underligt?
- Nej, det känns väldigt bra. Åge är ju norrman. Det känns inget konstigt, bara inspirerande.

Du var ju aktuell som svensk förbundskapten när Janne Andersson fick jobbet – och nu scoutar du för Danmark i VM. Hur ser du på det?
- Sådan är fotboll, det säger lite om hur den här världen är. För mig är det är det inget konstigt. Jag ser bara fram emot jobbet och det ska bli jättekul.

Grämer du dig att du inte högg på Sverige?
- Nej, nu är det full fokus på det här jobbet. Att hjälpa Åge och Danmark och jobba så hårt jag bara kan och ge dem all hjälp.

Vad ska du göra?
- Det är ett brett jobb men jag kommer att ha väldig fokus på Australien inför VM. Sedan blir det väldigt mycket jobb under VM att fokusera på potentiella motståndare. Förhoppningsvis kan Danmark gå vidare ett antal omgångar och då ska fokusera på andra motståndare. Men det kan bli andra uppdrag som att titta på spelare under våren.

Hade det inte varit bättre att du tog Frankrike med tanke på att Sverige hade dem och vann mot dem och du känner Janne Andersson och Peter Wettergren?
-Vi hjälps åt, det är inte hugget i sten på det sättet. Det är ett lagarbete och det är det även under VM. Förhoppningsvis går vi vidare och då möter vi Argentina, Nigeria, Kroatien eller Island och då gäller det att ha järnkoll på dem. Sedan i en kvartsfinal blir det ytterligare två grupper. Sverige kan bli först i semifinal. Då möts vi.

Är det ett heltidsjobb?
- Nej, det kan man inte säga, det kommer att gå i vågor. Just nu är det ett perfekt uppdrag arbetsmässigt och familjärt. Det blir väldigt mycket resor och sedan kommer det att intensifieras ju närmare VM det kommer. Det ska bli väldigt kul. För mig just nu passar det väldigt bra och landar bra. Det fanns möjligheter att hoppa på klubblag men det ska vara klubblag jag verkligen känner att det här är ett superjobb. Då kände jag att jag vill göra detta under ett halvår och jag kan vara tränare i många år efter det här. Den här chansen är just nu.

Lagt Blåvitt-sparken bakom dig?
- Ja, det har jag gjort. Så som den här världen är så får man bara inse att det är en speciell värld och en speciell bransch. Ibland är det upp eller ner och sedan får man gå vidare och inte lägga någon energi på det.  

Närmast ett nytt jobb har Jörgen Lennartsson varit med Maccabi Haifa, men det blev inget.

- Det var ganska nära, det blev en speciell situation där de hade en holländsk sportchef som tog en holländsk tränare. Det var väldigt nära och det hade varit ett hedersamt uppdrag, en riktigt storklubb. Så är den här världen, men det kanske kan bli i framtiden. Nu har jag bäddat bra där i varje fall, så vi får se vad som händer. Nu är jag inspirerad och motiverad till att hjälpa Danmark i VM.

Vilka är bäst av Sverige och Danmark, Åge Hareide talar om att ni har bättre individuella spelare, Sverige är bättre organiserat?
- Det får vi se, två matcher fram till VM. Jag vill inte gå in och värdera Sverige mot Danmark, det får framtiden utvisa. Det är två bra kollektiv med bra spelare

Publicerad 2018-01-11 kl 10:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons