Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Lindahl efter straffräddningen: "Min bästa landskamp"

Hon har varit utskälld, petad och borträknad som förstaval i landslaget.
Men på fredagen var Hedvig Lindahl nyckeln till Sveriges 1-0-seger över USA i Algarve Cup.
-Det kan vara min bästa landskamp någonsin, säger Kristianstad-målvakten.

Sverige lyckades med det inget annat landslag tidigare gjort - att besegra USA under förbundskaptenen Thomas Sermanni, som tog över efter Pia Sundhage i början av 2013.
Lotta Schelin satte segermålet till 1-0 en knapp halvtimme in i matchen efter fint förarbete av Sofia Jakobsson.

Men den största anledningen till den svenska triumfen stavas Hedvig Lindahl.
Efter en kvart räddade målvakten en straff slagen av Abby Wambach - och gav Sverige energi att vända på matchbilden som inledningsvis hade handlat om en extrem USA-dominans.

-Jag tänkte att nu jävlar ska jag ta revansch på den där Abby, för hon slog in en i VM 2007 som jag ställde till. Jag var bara taggad, jag kände att jag tar den här, säger Lindahl.
Kritiserad för enkla misstag

Den 30-åriga målvakten var under flera år bofast i det svenska landslaget, men också ofta kritiserad för att göra enkla misstag. Landslagsuppdraget blev efter en tid mer förknippat med ångest än glädje för Lindahl, som också fick se sig petad av Kristin Hammarström efter att Pia Sundhage blev förbundskapten.

-Jag hade ett jävligt jobbigt 2012. Jag fick reda på att jag hade B12-brist, och det kan göra att man blir deprimerad. Jag pressade mig själv att spela matcher, och sedan blev jag sjuk när jag kom hem. Och så skadade jag korsbandet, det kom som ett brev på posten. Då fick jag kraschlanda och sedan bygga upp mig själv under våren, säger Lindahl, som förutom straffen också räddade dubbla frilägen i slutet av matchen när USA tryckte på för ett kvitteringsmål.

-Hon var fantastisk i dag. Har man en bra målvakt så har man stora chanser att vinna, och hon betydde ju oerhört mycket, säger Pia Sundhage, som gett Lindahl förtroendet i båda de inledande matcherna i Portugal.

Kristin Hammarström valde efter den förra säsongen att avsluta fotbollskarriären och Hedvig Lindahl, som med nöd och näppe kom med i EM-truppen förra sommaren, är åter förstavalet mellan stolparna.

-Om Kristin hade velat fortsätta så hade jag gett henne en kamp oavsett. Jag har alltid haft en dröm om att bli världens bästa målvakt och då kan jag inte låta en konkurrent i Sverige stoppa mig, säger Hedvig Lindahl, som även har en annan förklaring till prestationen mot USA.

För fem veckor sedan blev hon och hustrun Sabine föräldrar för första gången.

-Det är lite så att jag behöver spela bra för att vara hemifrån just nu. Han är fem veckor. Jag har inget här att göra om jag inte spelar bra.

De svenska spelarna spelade med svarta sorgeband på landslagsdräkterna för att hedra den tidigare sjukgymnasten Peter Svensson, som gick bort i mitten av februari. Av samma anledning saknades backen Sara Thunebro, som åkt hem till Sverige för att närvara vid begravningen.
Sverige möter Japan i den sista gruppspelsmatchen på måndag.

Publicerad 2014-03-07 kl 19:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons