Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Ljus framtid för rysk fotboll

Först Uefacupen, nu fotbolls-EM.
Rysk fotboll är på väg att bli en maktfaktor. Snart kan ryska ligan vara lika stor som tyska bundesliga.
-Det är inte alls omöjligt, säger svensk-ryske tränaren Jevgenij Kouznetsov.

Med stenrika klubbägare som satsar enorma summor på rätt sätt har rysk fotboll på nolltid gått från kall och trist till het och spännande. För tre år sedan tog CSKA Moskva hem Uefacupen, Zenit S:t Petersburg upprepade bedriften tidigare i år.
Det är de två första europeiska cuptitlarna någonsin för rysk fotboll - och även om ryska klubblag lyckats väl i Europa tidigare, Spartak Moskva gick till exempel till semifinal i Europacupen 1991, råder ingen tvekan om att rysk fotboll är på väg mot en storhetstid.
Det senaste exemplet är landslaget, som spelar semifinal i fotbolls-EM på torsdag.
-Det är en ny generation ryska spelare som klivit fram, säger Östers tränare Jevgenij Kouznetsov, som själv har spelat i Spartak och Lokomotiv Moskva och dessutom har varit aktiv i IFK Norrköping och Öster.
Det är främst pengarna som gett den ryska fotbollen en skjuts framåt - men anledningen stavas också Guus Hiddink.
-Det var viktigt att landslaget fick ett aktat namn som tränare. Hiddink har stor respekt och får spelarna att dra åt samma håll. Han gör spelarna ödmjuka, men samtidigt förespråkar han en offensiv fotboll, säger Kouznetsov.

Snart ikapp Bundesliga

I Ryssland talas det nu om att den inhemska ligan ska kunna utmana de största ligorna i Europa - framförallt franska ligue 1 och tyska bundesliga - inom bara några år.
-Det är inte omöjligt. Ekonomin är väldigt stark, vilket får de bästa ryska spelarna att stanna hemma längre, ligan får högre klass och lönerna gör att duktiga utländska spelare kan välja Ryssland i stället. Just nu byggs det nya arenor och alla klubbar startar ungdomssatsningar. Jag hoppas givetvis att det kan bli verklighet, säger Kouznetsov.
Men det han tänker mest på just nu är givetvis det kortsiktiga - EM-semifinalen på torsdag.
-I gruppspelet hade Ryssland alldeles för stor respekt för Spanien. Nu är läget annorlunda, ryssarna har ett enormt självförtroende. Jag tror att Ryssland vinner, säger Kouznetsov.

TT

Publicerad 2008-06-25 kl 10:53
Annons
Annons
Annons