Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Lucka 22: Det nya landslagets bästa nissar

Tatueringen på Pontus Wernblooms arm blev talande för Sverige i u21-EM. De kom, de sågs, de segrade. Och i släptåg följde Patrick Ekwall som dokumenterade alltihop.

Dagens lucka backar bandet ganska exakt ett halvår. Det är sommar, skepsisen pyr i fotbolls-Sverige. Många är av uppfattningen att a-landslaget underpresterat på senare tid och förlusten på nationaldagen mot ärkerivalen Danmark sved förstås extra. Var det verkligen nödvändigt av Micke Nilsson att använda klacken?

Men så händer något som får oss alla att lyfta på hatten. En helt annan turnering drar igång, U21-mästerskapet på hemmaplan. Redan från början märks att extraordinära saker är i görningen.

- Jag ska vara en finne i arslet på motståndarna, lovar Pontus Wernbloom inför öppningsmatchen mot Vitryssland, flexande sin veni, vidi, vici-gaddning.

Och han får rätt. De blågula lyfter fram kilovis av kunnande och charm, och helt enkelt kör över besökarna med 5-1. Gustav Svensson hänger en strut från 35 meter.

- Det var det bästa mål jag har gjort om jag ska vara ärlig, säger han till fotbollskanalen.se.

Sedan fortsätter turneringen i samma anda. Visserligen blir det uddamålsförlust mot Italien, men svenskarna gör ett övertygande intryck. Serbienmötet blir en formalitet och Sverige vinner med 3-1.

- Det var en fantastisk match. Det var lätt att spela, då vi hade en fantastisk taktik. Vi tog det lugnt efter deras två röda kort, säger tvåmålsskytten Marcus Berg som efter mästerskapet belönas med guldskon som bäste målskytt.

När sagan till sist tagit slut – trots en makalös tremålsupphämtning mot England i semin, konstaterar Emir Bajrami.

- Nu har vi satt Sverige på kartan och visat att man inte behöver tjonga för att göra mål.

En inställning som välkomnas av många sportintresserade i landet. För fotbollskanalen.se:s del blev u21-EM också en succé. Inte minst illustreras detta av Patrick Ekwalls intervjuserie med de svenska stjärnorna. Kolla in alla programmen och dröm dig tillbaka till den magiska sommaren med vårt ”nya landslag”.

Publicerad 2009-12-22 kl 10:17
Annons
Annons
Annons