Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Lundhs EM-drömelva

WIEN. EM är snart över, hemska tanke.
Under tre veckor har 30 matcher spelats och under de dryga 2760 minuterna har vi sett närmare 250 spelare göra sitt yttersta under ledning av 16 tränare.
Bara elva spelare och en tränare får plats i Olof Lundhs EM-drömelva - och här är de:

MÅLVAKT
Gianluigi Buffon, Italien
Räddningen på Adrian Mutus straff innehöl både skicklighet och tur. Fast utan den hade Italien aldrig tråcklat sig vidare. De regerande världsmästarna övertygade aldrig riktigt under EM förutom att Gigi Buffon höll världsklass och visade att han har få övermän.

BACKLINJE

Sergio Ramos, Spanien
Real Madrids hårding har verkligen lyft till EM och hjälpt landslaget till den första EM-finalen. Växlar mellan att göra helikopter-finten (mot Sverige), festa sent, bråka med Aragonés och att gå in kompromisslöst i alla dueller. Okej, han är inte den klassiske högerbacken men han har varit en av Spaniens nyttigaste.

Hamit Altintop, Turkiet
Började som högerback och klev sedan upp på mittfältet. Den skicklige Bayern-spelaren kan utan tvekan hantera en mattbacksplats också. Spelade som i trans mot Tyskland och det är förståeligt att han grät efter förlusten, men tyvärr kan inte inte en man bära ett landslag. Otroligt vass med bollen och är samtidigt både stark, snabb och har fin spelförståelse.

Olof Mellberg, Sverige
Juventus ledning måste har varit nöjd när man såg Mellberg. Han var likt Sven Dufva i ett ett svenskt landslag som trots en bra insats mot Grekland sedan var under attack resten av EM. Det var verkligen inte Mellbergs fel att landslaget var hemma i tid till midsommar.

Juri Zirkov, Ryssland
Okej för att han inte var lika vass i semifinalen mot Spanien, men på det hela var den omskolade mittfältaren en av de ledande i den ryska revolutionen. Så ruggigt offensiv, bollskicklig och kvick att det vore förvånande om han inte far upp och ner på kanten i en av de stora ligorna i höst.

MITTFÄLT

Wesley Sneijder, Holland
Real Madrids spelgeni ledde det holländska fotbollsundret från Dödens grupp. Under de matcher då Holland trollband sina fans och alla neutrala visade den förre Ajax-spelaren att han håller hög klass, ja, närmast världsklass. Dribblingar, passningspel, frisparkar - ja, offensivt har han en arsenal som alla landslag skulle vilja ta del av.

Marco Senna, Spanien
Han har lett Villarreal till framgångar, men sällan fått så många chanser i landslaget. Men när EM väl drog i gång satsade Luis Aragones på den briljante Senna. Knappast ett val han ångrat, för som defensiv mittfältare har han verkligen ägt ytan mellan mittfält och försvar. Få motståndare passerar utan att Senna är där och bryter, stör eller ser till att man får vända tillbaka.

Michael Ballack, Tyskland
Tysklands lagkapten bär ett gigantiskt lands krav på sina axlar. Det hanterar han oh mer därtill. Han tog dem till kvartsfinal och mot Portugal var det Ballack som ledde vägen till seger. Det råder ingen tvekan om vem som leder det tyska landslaget när det väl sprungit ut på planen. Alla kanske inte uppskattar hans utskällningar - men hans engagemang smittar.

Deco, Portugal
När Cristiano Ronaldo inte riktigt nådde upp till hajpen var det en lagamrat som tog vid. Den omskolade brassen tillhör en av Europas spelskligaste mittfältare och om nu inte Barcelona ska ha kvar honom är det inte förvånande att många av de största klubbarna krigar om hans signatur. Är stark med bollen, hittar alltid öppningar och är ständigt ett hot mot motståndarna.

ANFALL

David Villa, Spanien
Skyttekungen visade mot Sverige varför han värderas till över en halv miljard. Mer läge än så där behöver inte Villa, för då är det mål. Är hela tiden spelbar och när han får bollen kan han lika gärna spela fram Torres & Co som själv försöka gå på skott. Bara en sak gäller för Villa: framåt. Otroligt synd att han missar finalen, för han har varit EM:s bäste anfallare.

Nihat, Turkiet
Sättet som han sköt Turkiet vidare visade att han är en anfallare alla vill ha i ett lag. Har alltid nära till skott - och vilka skott det är han avlossar. Kompromissar aldrig och sliter, springer och söker luckor för att avsluta. Obekväm att möta och man vet aldrig var han dyker upp. Hade han inte blivit skadad hade aldrig Tyskland aldrig överlevt semifinalen.

TRÄNARE
Guus Hiddink, Ryssland
Mannen bakom den ryska revolutionen. Återigen har holländaren tagit ett landslag med rätt oprövade spelare och fått dem att prestera och nå resultat. Den ryska utspelningen av Holland skakade nog om de flesta - och det är sällan man ser ett lag attackera fullt ut på det sättet: aggressivt, kompromisslöst och samtidigt lekfullt och underhållande.

Publicerad 2008-06-28 kl 12:11
Annons
Annons
Annons