Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Lundhs fredag: En omvänd BP lyfte Belgien

Inga toppade ungdomslag. Betoning på teknik framför fysik. Och absolut inte fokus på resultat.

En filosofi som hjälpt Belgiens landslag att lyfta.

Hazard o Co kan vinna VM – och det är en rejäl förvandling.

Vid en koll på de landslag i världen som genererat mest pengar i övergångssummor är Brasilien nummer ett, tätt följt av Portugal. Tredjeplatsen är desto mer överraskande: Belgien. Samtidigt har väl alla som följer Champions League, Premier League och andra stora ligor lagt märke till belgarnas frammarsch.

Vincent Kompany, Jan Vertonghen, Simon Mignolet, Thibaut Courtois, Thomas Vermalen,Moussa Dembélé, Axel Witsel, Marouane Fellaini, Eden Hazard, Kevin Mirallas, Dries Mertens, Christian Benteke, Romelu Lukaku och många fler. En mäktig rad med stjärnor.

En osannolik utveckling för ett land som för tre, fyra år sedan harvade kring 65:e plats på Fifa:s världsrankning och som bommat både EM 2008, VM 2010 och EM 2012 och gått igenom fem olika förbundskaptener utan att få ordning på vare sig spel eller resultat.

I nästa vecka går kampen om att få spela VM i Brasilien in på upploppet i Europa och för belgarna är det redan klart med minst playoff, men allt talar för att landet vinner sin grupp före Kroatien, Serbien och Skottland. En ledning på fem poäng och sju plusmål med två matcher kvar ska räcka.

Och på den senaste världsrankingen var Belgien sexa och det är en makalös förvandling som landets fotbollslandslag gått igenom. Man har inte kvalat in till ett stort mästerskap sedan VM 2002, där man åkte ut mot Brasilien. Efter det har det mest varit mörker.

Faktum är att EM-slutspelet 2000, som belgarna anordnade med Holland, och inledde med att slå Sverige med 2-1 i premiären, blev en symbol på att man kört fast. Då förlorade hemmanationen mot Italien och Turkiet efter segern mot Sverige och åkte ut i gruppspelet och VM-platsen 2002 var inget tecken på att det vänt.

Vid sidan av att landslaget halkade efter så hade den belgiska klubbfotbollen havererat i kölvattnet av Bosman-domen, en del korruptionsskandaler och konkurrens. Det var ont om pengar och man tappade spelare till utlandet och inget talade för att fotbollen skulle resa sig igen.

Michel Sablon ville annat. Den tidigare spelaren, som var assistent till den kedjerökande och whiskydrickande förbundskaptenen Gus Thys under VM 1986, där man nådde semifinal, blev sportchef för det belgiska förbundet i mitten på 1990-talet. Sablon är arkitekten bakom Belgiens återkomst.

I början av 2000-talet insåg Sablon att man var tvungen att göra något radikalt för att få det belgiska landslaget slagkraftigt igen. För inte nog med att A-landslaget var svagt, tillväxten av talanger var för dålig och inte på någon nivå kunde belgiska landslag hävda sig.

Naturligtvis kollade man in grannar som Holland, Tyskland och Frankrike men den drivne Sablon tog hjälp av både akademiker och fotbollsfolk och satte ihop en mindre bok för hur man i Belgien skulle utveckla spelare. Bland annat lät man filma 1500 ungdomsmatcher för att kartlägga hur man kunde jobba på ett bättre sätt.

Slutledningen blev att fokus på att vinna i unga år inte hjälpte. Slut på att toppa ungdomslag och man betonade lika speltid och övergången till elvamanna skulle dröja. Istället höll man i fem-mot-fem och införde sju-mot-sju. Dessutom väntade man på att dela upp spelare tills de är 14 år – och då efter fysisk utveckling för att behålla de som växer till sig senare.

Sedan införde man att alla skulle träna efter 4-3-3 med betoning på högt tempo och teknik och att man ska veta vad som gäller för olika roller och det var fokus på zonmarkering. Det skulle inte bara gälla i de olika landslagen utan även i klubbarna ute i landet för att få samstämmighet och fastna i ryggmärgen.

Det tog ett antal år att övertyga storklubbarna att anpassa sina akademier efter modellen men i dag tror man att nästan 90 procent av lagen och klubbarna följer modellen. Vilket har gett effekt, enligt de som jobbar med fotbollen i Belgien. Annorlunda jämfört med det tankesätt som gäller i Sverige där klubbar toppar och sållar tidigt.

Efter sex, sju år såg man spår av jobbet. Tonåringarna Hazard och Benteke var med laget som tog sig till semifinal i U17-EM 2007, och de lite äldre Kompany, Mirallas, Fellaini, Vertonghen och Vermaelen var några av dem som nådde OS i Peking 2008.

Förutom att belgisk fotboll sladdat så har Belgien som land under åren ofta lidit av landets konstruktion där hälften är valloner som pratar franska och andra hälften är flamländare som pratar nederländska. 

De politiska slitningarna har följt med i allt, inklusive i fotbollen, och klickbildningar i det svenska landslaget är inget mot vad som periodvis präglat "de röda jävlarna" och det har varit lönsamt foder för den inhemska pressen.

När landet befann sig i en allvarlig politisk kris 2007 så påverkade det landslaget negativt och det gjordes stora grejer av att presskonferenser skedde på olika språk. Resultaten stärkte inte sammanhållningen.

Exakt vad som gjort att problemen har försvunnit vet ingen. En kombination av framgångar, inflöde av andra kulturer och att lagkaptenen Vincent Kompany (pratar fem språk) agerat som en ledare som fört samman laget. Plus att förbundskapten Marc Wilmots  förstått problematiken.

Spelmässigt är Belgien en blandning av en teknisk och fullödig fotboll som grannen Holland ofta bjuder på men med en starkare fysik på flera spelare och sett till hur många belgare som etablerat sig i Premier League är det uppenbart att de inte bara har tekniken utan även fysiken och snabbheten.

Inget är givet inom fotbollen men det är slående att ett land som bara är lite större än Sverige, med elva miljoner invånare, och med färre registrerade fotbollsspelare än vad SvFF har, kan ha seglat upp som en outsider att gå långt i VM i Brasilien när Hamrén o Co har svårt att ens ta sig dit.

Allt för att man hade en plan som man drev igenom och som man inte ändrade på trots protester och att det tog flera år att införa den. Sett till utväxlingen som det belgiska förbundet fått så kan man hoppas att SvFF förlägger ett par studieresor till Belgien.

* * *

Helgens måste
Den allsvenska guldstriden rullar vidare på söndag eftermiddag och det är en extra bonus att man kan se Djurgården-Göteborg 15:00 och Häcken-Malmö 17:30.

Helgens avstå
Läsa bosniska tidningar som körde ut att Zlatan landat på flygplatsen i Sarajevo när han var kvar i Paris.

 Helgens ”åh fan”
NHL-säsongen är i gång och med det följer vevandet, och den gamle keepern Patrick Roy är ny tränare för Colorado och han är som väntat galnare än många spelare. http://www.youtube.com/watch?v=3y2OOc6WTrg

Helgens twittrare
Anfallaren Jan Åge Fjörtoft spelade i Bundesliga och Premier League och gjorde 20 mål för Norge. Nu jobbar han för tv i Norge och Tyskland och på twitter varvar han insikter, åsikter och scoop. Så sent som i veckan gav han sig på Uli Hoeness apropå dennes Zlatan-kritik.

https://twitter.com/JanAageFjortoft

Helgens avundsjuka
Finns få journalister som jag lär mig mer av än Jan Gradvall, och ofta i ämnen som jag inte fattade att jag var intresserad av. Skickligt formulerad kunskap, och det är bara in och läs på hemsidan för att få ta del av allt han skriver. http://www.gradvall.se/

Helgens formulering
“Player Work Rate (Attacking/Defensive) Medium/Low”

Beskrivningen av Zlatan Ibrahimovic i nya Fifa 14 där han är rankad som spelets åttonde bästa spelare ljuger inte om var han tar igen sig lite.

Publicerad 2013-10-05 kl 20:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons