POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG

LUNDHS PODCAST: Johansson går hårt åt Blatter: "Köpte röster även 2007"

Lennart Johansson gästade podden "Lundh" i december och gick då hårt åt Sepp Blatter och menade att han inte bara riggade Fifa-valet 1998 – utan även Uefa-valet 2007.
- Och köpte röster, det gjorde han, säger Johansson.

Det stormar kring Fifa-presidenten Sepp Blatter och det internationella fotbollsförbundet, och Lennart Johansson följer med i händelseförloppet. Den tidigare Uefa-basen och vice-presidenten i Fifa är inte säker på att Blatter klarar av att hänga kvar, även om han delar bilden att Blatter vill dö på sin post för att behålla hemligheterna.
- Det ligger mycket i vad du säger. Men jag har en känsla av att det inte bara är några få nu, utan rätt många som länge har suttit, ska vi kallade det lojala, och inte fört någon talan. Du ser ju nu att Platini börjar ta avstånd, efter att ha varit den lydige lärjungen i alla år. Frambackad utav Blatter just. Och det här sammanlagt måste göra att han måste känna ett tryck som han har svårt att klara av.

Lennart Johansson förlorade presidentvalet i Fifa mot Sepp Blatter 1998 och där har det öppet talats om köpta röster. Nu berättar svensken att han är övertygad om att Fifa-basen även riggade Uefa-valet 2007 där Johansson förlorade mot Michel Platini efter att Blatter först vädjat till Johansson att ställa upp och det svider än och han pekar ut den skyldige i podden:
- Han heter Blatter heter han.

Du menar att det var Blatter som söndrade och härskade även i Uefa?
- Och köpte röster, javisst. Det gjorde han, säger Johansson och berättar att Blatter först försäkrade honom om att hann stod bakom svensken och sedan i ett tal dagen innan kongressen drog en lans för Platini och uppmanade folk att rösta på fransmannen.

- Han var så stark då, och är fortfarande faktiskt. De som skulle lägga sina röster påverkades av Blatters ord. Blatter vill satsa på Platini, då gör jag det också. Har han nu lagt sitt ord så ska vi följa med där. Så stark var han.

Det var mer ett utbyte av tjänster än av kontanter?
- Just det. Vi vill inte komma i harnesk med Blatter och om han nu lagt sitt ord så ska vi följa med det.

Michel Platini blev ny Uefa-ordförande före Lennart Johansson. Svensken menar att han vid det läget inte alls var överraskad över att ha kuppats bort från posten som ordförande.
- Jag kan väl erkänna det att 98 i Paris, då var jag på ren svenska förbannad. För då hade jag från såna jag kunde lita på bevis på att oegentligheter förekom. Att bruna kuvert utvecklades mellan den ena och den andra parten. Så att han köpte bort röster för mig. För att alla andra undersökningar talade om att jag låg över honom.

- Min besvikelse var faktiskt enorm då.

Och hur kändes det 2007?
- Jag blev inte likgiltig, inte alls. Jag reagerade då också, men inte med någon förvåning. Utan det var ju bara en upprepning av det jag redan kände till, att det går inte schysst till, säger Johansson.

Lennart Johansson vänder sig mot kritiken att han kunde gjort annorlunda under åren i Fifa. Det var helt enkelt omöjligt att få insyn i exempelvis vad tidigare Fifa-basen Havelange tjänat och vad Sepp Blatter tjänade.
- Jag begärde den uppgiften efter några år. Jag sa att alla vi andra är skyldiga att deklarera vad vi tjänar och här i exekutivkommittén borde vi få veta vem som gör vad och vad vederbörande förtjänar. Då talade några ledamöter där om för mig att det var ren oförskämdhet att ifrågasätta finanskommitténs kompetens och sa att vi gör vi gör bedömningar vad som är rimligt och inte rimligt. Vi tycker och delar presidentens uppgift (Sepp Blatters) att det ska kunna vara konfidentiellt, säger Lennart Johansson som inte gav sig och försökte få ut information.

- Då fördunklades tillvaron och det kom vaga rapporter som inte gav rättvisa åt skeendet. 

Hur upplevde du att vara en del av en organisation där du inte hade insyn men ändå fick kritik för pengarullningen?
- Jag blev förbannad och jag sa i från och begärde ut det, men det var stopp. Det fanns personer som ända från Havelange och sedan via Blatter och hela vägen ner som var så beroende av sin ställning att de valde att mörka. Det påstås att Blatter har fått så och så många miljoner efter alla uppgörelser med Adidas, men det har aldrig bekräftats och det har förnekats av de som ska vara vice-presidenter och finanschefer som sagt att det är skamligt att låta påskina sådant.

- Sanningen har aldrig kommit fram.

Hur många gånger har du fått frågan om att rösta mot betalning?
- Aldrig, aldrig. Jag har aldrig röstat för att jag fått betalt, jag har röstat av övertygelse.

Varför sitter det sådana här personer i fotbollens ledning?
- Det tror jag du kan svara på bättre. Jag förstår inte att folk är så godtrogna att de utan vidare väljer om folk som är kringgärdade av anklagelser av olika slag.

Hur mycket skadas fotbollen av det här?
- Det håller på att växa fram nu, det har varit så många saker på senare år med beskyllningar. Det gör att fotbollsälskare får en uppfattning att de som sitter på de höga stolarna är korrumperade.

Publicerad 2015-05-27 kl 14:55
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto