POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Malis landslag vill skänka glädje

Samtidigt som ett inbördeskrig rasar på hemmaplan spelar Malis fotbollslandslag kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen. Med fina resultat ser spelarna i Mali en chans att sprida lite ljus åt sina landsmäns dystra tillvaro.

- Det finns inget som går att jämföra med att skänka glädje till ett land som lider, säger Malis lagkapten Seydou Keita.

Konflikten i Mali har pågått sedan i fjol, då en militärkupp gav utrymme för islamistiska rebellstyrkor att ta kontroll över de norra delarna av landet. Vid årsskiftet inledde islamisterna ett fälttåg söderöver, mot huvudstaden Bamako. Den maliska regeringen begärde då internationell hjälp, och sedan flera veckor finns bland annat franska militärstyrkor i landet.

Framgång i sommarvärmen

Parallellt med de turbulenta händelserna i Mali har landslaget alltså spelat sig vidare från gruppspelet i Afrikanska mästerskapen, som pågår som bäst i ett sommarhett Sydafrika.

- Det är tuffa tider i landet, men jag tror att vårt avancemang till kvartsfinalen kommer att skänka mycket glädje till folket, sade Malis mittfältsstjärna Seydou Keita enligt nyhetsbyrån Reuters.

33-årige Keita, som tidigare representerat Barcelona och som nu tjänar sitt levebröd i kinesiska Dalian Aerbin, har uppmärksammat konflikten i Mali under mästerskapet. Efter Malis första match mot Niger i förra veckan bar han en t-shirt med texten "Fred i vårt land".

- Den här segern tillägnar jag hela det maliska folket, sade Keita efter 1—0-vinsten.

Blygsam fotbollshistoria

Malis fotbollsframgångar har historiskt sett varit blygsamma, till exempel har man aldrig varit med i ett VM-slutspel. Men i fjolårets upplaga av Afrikanska mästerskapen knep man överraskande en bronsmedalj, och kanske har "Örnarna", det är så fotbollslandslaget kallas i Mali, något på gång nere i Sydafrika.

- Mali är en outsider. Det kommer att bli svårt att nå lika bra resultat som i fjol. Men vi ska försöka visa att fotbollen i Mali, trots krisen i landet, är välmående, sade Malis franske förbundskaptenen Patrice Carteron inför turneringen till jeuneafrique.com.

I lördagens kvartsfinal i Durban möter Mali värdnationen Sydafrika.

Publicerad 2013-01-30 kl 13:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå