Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Mancini: "Landslaget ska bara innehålla italienare"

Foto: SCANPIX

Både Franco Vazquez och Eder plockades nyligen ut till det italienska landslaget, vilket skapat debatt. Inters tränare Roberto Mancini tycker till exempel att det italienska landslaget bara ska innehålla spelare som är födda i Italien.

I Italien talar man ofta om "Oriundi". Det vill säga en immigrant med ursprung från Italien. I det italienska landslaget har flera "Oriundi" varit uttagna genom historien och Mauro Camoranesi var till exempel med och vann VM med Italien 2006.

Men att ta med spelare som inte är födda i Italien har alltid varit ett hett debattämne i Italien.

Tidigare har "argentinarna" Pablo Osvaldo och Gabriel Paletta varit med i det italienska landslaget och till veckans landslagstrupp har både Palermos Franco Vazquez och Sampdorias Eder tagits ut av Antonio Conte.

Vazquez är född i Argentina men vars mamma är italienska och brassen Eders farfars far är från Italien.

En som tycker att det italienska landslaget bara borde innehålla spelare födda i Italien är Inters tränare Roberto Mancini.

- Min åsikt är att det italienska landslaget ska vara italienskt. Det tyska landslaget har inga utländska spelare i sitt landslag, de är födda i Tyskland. För mig ska man vara född i Italien för att få spela i landslaget. Jag tycker inte att det räcker att ens föräldrar är av italienskt ursprung, säger Mancini enligt Gazzetta dello Sport.

Kanske borde Mancini ha läst på lite bättre då till exempel både Miroslav Klose och Lukas Podolski är födda i Polen.

Förbundskapten Antonio Conte menar dock att man alltid plockat ut "Oriundi" i landslaget och att det kommer fortsätta att göras.

- Jag respekterar allas åsikter, men jag har inte gjort något som inte gjorts tidigare. Jag är inte den första som tagit ut "oriundi" i landslaget och kommer inte vara den sista, menar Conte.

Enligt det italienska fotbollsförbundets president, Carlo Tavcecchio, är det inget snack om saken att Conte får välja vem han vill bara spelaren har italienskt medborgarskap.

-Vi vann VM med en "Oriundo" i laget 2006 (Camoranesi) och Conte har friheten att välja vem han vill om spelaren har italienskt medborgarskap. Det finns inget mer att tillägga, säger Tavecchio.

Efter det att Vazquez och Eder nyligen tagits ut till det italienska landslaget har "Gli Azzurri" haft sammanlagt fyrtiotre så kallade "Oriundi" genom alla år.

De lär inte vara de sista och det lär heller inte vara sista gången som debatten går het i Italien.

Publicerad 2015-03-24 kl 20:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons