POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG
33v

Mbappé värderas som världens dyraste - varierande utveckling för Blågult-spelarna

Foto: Bildbyrån.

Robin Olsen och Victor Nilsson Lindelöf har varit två svenska utropstecken under hösten.
Det har gett ett uppsving i deras respektive marknadsvärde, enligt researchgruppen Football Observatory.
Den högst värderade spelren i världen är dock PSG:s Kylian Mbappé.

Det svenska landslaget tog sig till VM-kvartsfinal i somras och två av de bärande spelarna var målvakten Robin Olsen och Victor Nilsson Lindelöf.

De har fått stort förtroende i sina respektive klubblag under hösten. Robin Olsen, som lämnade FC Köpenhamn för spel i Roma, har den här säsongen startat i princip varenda match och dessutom svarat för flera fina insatser, bland annat Real Madrid. Olsens framfart märks inte bara på planen utan även på marknadsvärdet.

Enligt det schweiziska researchföretaget CIES Football Observatory, som använder sig av en algoritm för att på så sätt försöka mäta bland annat transfervärde så exakt och vetenskapligt som möjligt på spelare, har Olsens övergång till Roma och prestationerna i klubben inneburit ett rejält uppsving för hans marknadsvärde. Enligt företagets senaste mätning i november så har Olsen nästan dubblat sitt värde jämfört med augusti. I augusti värderades han till 4,4 miljoner euro (cirka 45 miljoner svenska kronor), jämfört med det nuvarande värdet 8,2 miljoner euro (84 miljoner kronor). I den senaste mätningen för oktober stod Olsen värderad till 7,5 miljoner euro.

Victor Nilsson Lindelöf har även han ökat sitt redan höga värde, men inte lika mycket, enligt CIES. I den förra mätningen värderades ”Vigge” till 58,2 miljoner euro (cirka 600 miljoner), att jämföra med 58,9 i novembermätningen.

Även Albin Ekdal ökar i värde (från 3 till 3,8 miljoner euro sett till de två senaste rapporterna), likaså Ludwig Augustinsson (upp de tre senaste mätningarna, 12,4 nu jämfört med 11,2 i oktober) och John Guidetti (upp till 8,2 i stället för 7,9). Värt att notera är att alla spelare i landslaget inte finns med i företagets databas över värderingar utan man har bara tittat på de som spelar i de fem största ligorna; England, Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike.

Deras landslagskollega Emil Forsberg, som dragits med mycket skadebekymmer på senaste tiden, har dock fått se sitt transfervärde minska stadigt, om man får tro på CIES siffror. Forsbergs värde har minskat under de senaste fyra rapporterna från CIES och den färskaste siffran säger att det lag som vill köpa loss svensken får räkna med ett marknadspris på 13 miljoner euro, cirka 134 miljoner kronor. Även Karl-Johan Johnssons, Jimmy Durmaz, Filip Helanders, Emil Krafths, Oscar Hiljemarks och Robin Quaisons värdering har sjunkit något.

Den högst värderade spelaren i världen är enligt CIES PSG:s Kylian Mbappé som värderas till 216 miljoner euro, alltså över två miljarder kronor. Därefter återfinns Tottenhams Harry Kane och Mbappés lagkamrat Neymar.

FAKTA

De högst värderade spelarna i världen, enligt CIES

1. Kylian Mbappe: 2,23 miljarder kronor (216,5 miljoner euro)
2. Harry Kane: 2,036 miljarder kronor (197,3 miljoner euro)
3. Neymar: 2,033 miljarder kronor (197 miljoner euro)
4. Mohamed Salah: 1,785 miljarder kronor (173 miljoner euro)
5. Philippe Coutinho: 1,767 miljarder kronor (171,3 miljoner euro)

Publicerad 2018-11-06 kl 07:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå