Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Mycket på spel för Tysklands turkar

Många av dem har bott hela sina liv i Tyskland, men har aldrig känt sig riktigt välkomna.
För Tysklands turkar står mer än en finalplats på spel i onsdagskvällens semifinal.

Den turkiska segern mot Kroatien i kvartsfinalen firades över hela Turkiet - och Tyskland. Den turkiska minoriteten i landet uppgår i dag till över två miljoner personer, ett förhållande som märks i dessa EM-tider.
Räkna med en stor turkisk-tysk folkfest på gator och torg när de båda "tyska" landslagen möts i EM-semifinalen.

-Vi är väldigt stolta över våra framgångar så här långt. Vi är en ung turkisk generation som kommit långt bara genom att komma hit till semifinalen, säger Fenerbahce-anfallaren Semih Sentürk, målskytt mot Kroatien.

Dubbla känslor

Men allt är inte frid och fröjd. En undersökning som veckotidningen Die Zeit publicerade i mars visade att över hälften av dem med turkiskt ursprung känner sig ovälkomna i Tyskland.

-Det finns inga jobb för utlänningar i Tyskland. Ringer jag på en jobbannons och säger "jag heter Ali", är jobbet taget. Säger jag "Jag heter Hans" får jag en intervjutid, säger till exempel en 40-årig turkisk man, som driver en kebabrestaurang i Berlin, till AFP.

-Jag har tyska flaggor i skyltfönstret, men det är bara för affärerna, så att tyskarna kommer.

Flera av de turkiska landslagsspelarna har också dubbla känslor inför semifinalmötet. Inte minst Bayern München-mittfältaren Hamit Altintop, som är född i Gelsenkirchen. Föräldrarna är från början turkiska gästarbetare, men själv har både han och tvillingbrodern Halil (Schalke 04) gjort karriär på fotbollsplanen.

-Jag har Tyskland att tacka för mycket, det mesta egentligen. Jag är nog både och. Turk och tysk, säger Hamit Altintop till tidningen Spiegel.

-Hemma lever vi fortfarande i en liten turkisk värld. Men så fort jag lämnar Gelsenkirchen är det en tysk värld igen.

Långt efter
Medan hans polskfödda lagkamrater i Bayern München, Miroslav Klose och Lukas Podolski, valt Tyskland har Altintop gjort tvärtom. Samma sak gäller vänsterbacken Hakan Balta, som är född och uppvuxen i Berlin men som 20-åring flyttade till Turkiet, där han senare hamnade i Galatasaray.

Bara tre spelare med turkisk bakgrund har spelat i det tyska A-landslaget.
Där har den tyska fotbollen ett problem, tillstår landslagschefen Oliver Bierhoff. Bland annat därför har det tyska fotbollsförbundet dragit i gång en kampanj för att öka integrationen genom fotbollen.

-Vi är medvetna om vårt sociala ansvar. Landslaget är synonymt med tolerans och respekt, säger Bierhoff.

Samtidigt ligger det tyska förbundet långt efter. Redan 1990 satte det turkiska förbundet till exempel upp ett kontor i Köln, där förre Dortmundspelaren Erdal Keser arbetat som talangscout.

Mycket står alltså på spel när Tyskland och Turkiet drabbar samman i Basel på onsdagskvällen. I det turkiska landslaget hoppas man på att en förbrödring.

-Alla turkar ser fram emot den här matchen, säger Besiktasbacken Gökhan Zan.
-Jag hoppas att de turkiska och tyska supportrarna ser matchen tillsammans och njuter av matchen.

TT

Publicerad 2008-06-24 kl 17:09
Annons
Annons
Annons