Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Nordahl och Bo Johansson vill inte kicka Lagerbäck

Fart, kvicka passningar och trygghet i försvaret.
Det saknade Sverige i EM.
-Och Ryssland och Spanien var dessutom hungrigare, säger Thomas Nordahl.

-Jag tror många blev lurade av segern mot Grekland som kanske var EM:s svagast lag. Det blev eufori, och spelare var helt plötsligt världsstjärnor, anser expertkommentatorn Thomas Nordahl.

-Vi spelade en och en halv bra match. Spanien och Ryssland, som var mina favoriter redan innan EM är kvickare, har bättre passningsteknik och spelar en anfallsfotboll som bara några få svenskar som Zlatan och Ljungberg klarar av, säger Bosse Johansson, tidigare förbundskapten i Danmark.

Nordahl är inne på samma spår.

-De hade större rörlighet, var snabbare och mer tekniska. De var hungriga lag.
Johansson tycker också att det saknades trygghet i det svenska försvaret.

-Med Linderoth (Tobias) och Edman (Erik) borta fanns inte tryggheten bakåt. Fredrik Stoor var en ljuspunkt men det märktes att backlinjen och mittfältet inte var samspelta.
Lagerbäckavgång?

Ingen av dem tycker Lagerbäck ska avgå.

-Det får han avgöra själv, han ska inte avgå för det som hänt nu. Orkar han, och fortfarande är hungrig, så ska han fortsätta, säger Nordahl.

-Medierna kan ha synpunkter och ska granska. Men inte ta ut förbundskapten, påpekar Johansson.

-Sen ska man inte glömma att han fört Sverige till fem raka mästerskap. Jag ser inte heller någon glasklar ersättare. Kanske är det dags att få in nya impulser, att ta någon utifrån, tycker Nordahl.

Nytt blod

Oavsett vem som är förbundskapten så måste nytt blod in i landslaget.

-Det man kanske kan klaga på är att Lagerbäck inte fått in några nya yngre spelare. En generationsväxling måste pågå hela tiden annars är något fel. Just i år så var det kanske en överdriven satsning på trygghet, tycker Johansson.

Viktigt för de nya unga är internationell erfarenhet och en chans att få det är U21-EM på hemmaplan nästa sommar.

-För den här generationen födda 1986 och senare så blir EM en ovärderlig erfarenhet. Det kommer att bli mycket internationell matchning och det är en jätteviktig faktor för framtida A-landslagsuppgifter, säger U21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson och påpekar att det är spelare upp till 23 år som kommer att finnas med.

-Betänk att det kan bli spelare som Benzema i Frankrike, Fabregas i Spanien och Walcott i England.

Johan Elmander, Markus Rosenberg och Johan Wiland i årets EM-trupp var med när Sverige senast spelade ett U21-EM-slutspel 2004. I det laget fanns också John Alvbåge, Fredrik Stenman, Mikael Dorsin, Stefan Ishizaki, Dusan Djuric och Samuel Holmén, spelare som testat på landslagsspel och som kan bli spelarna som ska ta över.

TT

Publicerad 2008-06-19 kl 17:24
Annons
Annons
Annons