Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Ny rapport: Tvångsarbete inför VM 2022

Foto: TT

Shejk Mohammed bin Hamad al-Thani och Sepp Blatter

Gästarbetare på byggen inför fotbolls-VM i Qatar 2022 utsätts för systematiska övergrepp och ofta handlar det om tvångsarbete. Det bekräftar nu även Amnesty International, sedan Fifa-presidenten Sepp Blatter besökt landet.

Tidigare har bland andra brittiska The Guardian slagit larm om grymma och livsfarliga arbetsförhållanden i Qatar. Uppgifterna fick internationella fotbollsförbundet Fifa att titta på problemet. Blatter reste nyligen till landet och träffade emiren, Tamim bin Hamad al-Thani. Efter mötet sade Blatter att han fått försäkran om att förbättringar gjorts.
Amnestys rapport verkar mestadels bygga på material och vittnesmål insamlade före The Guardians larm, men spär på den mörka bilden.

"Djur"
De utländska arbetarna befinner sig i landet med uppehållstillstånd som i praktiken innebär att de är bundna till en arbetsgivare. De kan varken flytta eller byta jobb, eller ens lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. De tillåts inte att bilda fackföreningar.
Amnesty har träffat arbetare i smutsiga, överbefolkade bostäder, ofta utan avlopp och rinnande vatten. Många har växande skulder och kan inte återvända hem. De drabbas av psykisk stress, många uppges vara självmordsbenägna.
Diskriminering är vanligt förekommande. Enligt rapporten refererar en chef till skriftliga klagomål från arbetarna som "brev från djuren".

45 grader
En nepalesisk arbetare berättar att de tvingats arbeta tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan, under sommaren. Då är temperaturen ofta kring 45 grader. Vädret har fått Fifa att fundera på att flytta VM till vintern, för att skona fotbollsspelarna.
För arenabyggarna finns ingen motsvarande lindring enligt Amnesty, åtminstone inte i praktiken. På pappret stadgar dock Qatars lagstiftning en maxarbetstid på tio timmar per dag samt att ingen ska behöva arbeta mellan 11.30 och 15.00 under sommaren.
Enligt en vårdföreträdare får Dohas största sjukhus årligen in över 1 000 personer som fallit från höga höjder på arbetsplatser. Omkring 10 procent av dem får permanenta handikapp.

Publicerad 2013-11-18 kl 16:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons