Osannolik vändning av Turkiet

Landslag

Tjeckien ledde säkert med 2-0 fram till den 75:e minuten. Då inledde Turkiet en osannolik upphämtning som avslutades med Nihat Kahvecis fenomenala mål i den 90:e minuten.

Kahveci blev den stora turkiska hjälten och hade dessförinnan skickat in kvitteringen efter en blunder av världsmålvakten Petr Cech.
Den direkt avgörande matchen mellan Turkiet och Tjeckien hade lite svårt att komma igång och bli så där het som vi vågade hoppas på. Peter Fröjdfeldt kunde hålla bro kontroll på händelserna och vi satt och hoppades på att någonting skulle hända. Och 35 minuter in i den första halvleken gjorde det det. Tjeckien utnyttjade en omställning och kom fram i ett bra inläggsläge på högerkanten. Zdenek Grygera fick lite tid på sig att sikta och vi vet alla vem han siktade på. Jätten Jan Koller fick en perfekt boll att möta med huvudet och avslutet höll hög klass, Demirel i det turkiska målet var på bollen men kunde inte få bort den hårda nicken.

Total scenförändring

Om den första halvleken var lite halvseg så var den andra halvleken precis tvärtom. När Jaroslav Plasil gjorde 2-0 efter mer än en timme spelad av matchen trodde de flesta att matchen var över. Men icke. Schweiz-dödaren Arda Turan slog in 2-1 med en kvart kvar och en bastant slutforcering inleddes. Med tre minuter kvar skickades en boll in i det tjeckiska straffområdet i hällregnet i Geneve. Petr Cech tappade en till synes enkel boll som damp ned precis på fötterna för Nihat Kahveci. Och vilken hjälte han skulle bli. Tre minuter senare stod han för vad som kanske koras till turneringens snyggaste mål. Säkert och elegant placerade han in bollen via ribban och Turkiet kunde gå vidare till kvartsfinal utan att behöva ta till straffläggning.

Hett om öronen

Peter Fröjdfeldt fick det till slut hett om öronen i slutet när allting hände på en och samma gång, men den svenske domaren kom undan med hedern i behåll och stod återigen för en bra insats.

Matchfakta

Turkiet-Tjeckien 3-2 (0-1) Mål: 0-1 (34) Jan Koller, 0-2 (62) Jaroslav Plasil, 1-2 (75) Arda Turan, 2-2
(87) Nihat Kahveci, 3-2 (90) Nihat Kahnveci.
Varningar: Turkiet; Mehmet Topal, Mehmet Aurelio, Arda Turan, Emre Asik.
Tjeckien; Tomas Galasek, Tomas Ujfalusi, Milan Baros.
Utvisningar: Turkiet; Volkan Demirel.
Domare: Peter Fröjdfeldt
Arena: Stade de Geneve (Geneve)
Publik: 30 000 (fullsatt)

Laguppställningar

Turkiet: Volkan Demirel – Hamit Altintop, Servet Cetin, Emre Güngör, Hakan Balta – Arda Turan, Mehmet Aurelio, Mehmet Topal (Kazim Kazim, 57), Tuncay Sanli – Nihat Kahveci, Semih Sentürk (Sabri Sanioglu, 46).
Tjeckien: Petr Cech – Zdenek Grygera, Tomas Ujfalusi, David Rozehnal, Marek Jankulovski – Libor Sionko (Stanislav Vlcek), Jan Polak, Tomas Galasek, Marek Matejovsky (David Jarolim, 38), Jaroslav Plasil (Michal Kadlec, 91) – Jan Koller.