Österrike vände underläge och vann mot Estland - toppar Sveriges kvalgrupp

EM-kval (herr)

Trots underläge mot Estland vände Österrike och vann med 2-1.
Mikael Gregoritsch sena segermål innebär att Österrike toppar Sverige EM-kvalgrupp med sex av sex möjliga poäng.

Österrike tog en klar 4-1-seger mot Azerbajdzjan i sin första kvalmatch i Sveriges EM-kvalgrupp. Nästa motstånd stod Estland för i den österrikiska staden Linz, parallellt med att Sverige besegrade Azerbajdzjan med 5-0 på Friends Arena. Då stod nederlagstippade Estland för en överraskande öppning på matchen.

Efter 19 minuter tilldelades Österrike en straff. Men Mikael Gregoritsch sköt i ribban och matchen förblev öppen - och det tog Estland som en väckarklocka.

I den 25:e minuten slog Sergei Zenjov ut det österrikiska försvaret med en nickpass till Rauno Sappinnen - som gjorde 1-0 till Estland och tystade hemmasupportrarna.

Den estniska ledningen höll sig in i halvtid men i andra halvlek märktes det att Österrike hade samlat sig, diskuterat strategi och kom ut med stor energi. Hela den andra halvleken blev mer eller mindre en österrikisk anstormning.

Gregoritsch hade två bra lägen under de första tio minuterna av andra halvlek. Florian Kainz hade lite senare också ett jätteläge på en retur i det estniska straffområdet, men Arsenal-målvakten Karl Hein stod för en superb räddning.

Men till slut gick det inte att hålla emot längre för Estland. Stefan Posch avlossade ett hårt skott som Hein inte kunde avvärja tillräckligt och lämnade en retur. På den dök Florian Kainz upp och kvitterade till 1-1.

Österrike fortsatte därefter att gå för ett segermål. Med tolv minuter kvar av ordinarie tid hamnade bollen hos RB Salzburg-löftet Junior Adamu i fint skottläge nära mål. Men forwarden lyckades inte få sitt avslut på mål utan sköt precis över.

Segermålet skulle komma, dock.

I den 89:e minuten revanscherade sig Gregoritsch efter straffmissen i första halvlek när han höll sig framme och gjorde 2-1 till Österrike, vilket sedermera blev slutresultatet. Målet innebär att Österrike placerar sig på förstaplats i Sveriges EM-kvalgrupp efter sex poäng av sex möjliga på de inledande två kvalmatcherna mot Azerbajdzjan och Estland.

Härnäst för Österrike väntar Belgien på bortaplan den 17 juni.

Österrike: Lindner - Mwene, Posch, Daniliuc, Danso - Laimer, Seiwald, Ljubicic - Baumgartner, Gregoritsch, Wimmer.

Estland: Hein - Paskotsi, Tamm, Mets, Kait, Pikk - Sinyavskiy, Zenjov, Vassiljev, Miller - Sappinen.