POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG

Otrygga svenskor får inte älta match

När spelsystemet ändrades precis före VM-semifinalen uppstod en stor osäkerhet hos de svenska spelarna, som kan ha påverkat resultatet i matchen.
- Jag vill inte säga att en lagkollaps inträffade. Men visst påverkar spelare varandra.

Landslagets idrottspsykologiske rådgivare Göran Kenttä försvarar förbundskaptenen Thomas Dennerbys beslut att byta spelsystem, till 4—2—3—1, när Caroline Seger tvingades avstå spel på grund av vadskadan.

- Finns det ett system som är väldigt tryggt väljer man det tio gånger av tio om man har möjlighet. Men i går drogs de möjligheterna undan precis innan matchen och det är klart att det påverkar olika spelare på olika sätt, säger Kenttä.

- Visst, ju mer som står på spel, som i en VM-semifinal, desto större betydelse har det trygga. Men det fanns inget annat val.

Svårt träna på viktig match

Kenttä säger att landslaget jobbat hela året med att vara mentalt förberett på så många olika scenarier som möjligt under VM, så att spelarna ska vara förberedda på om det blir en förlängning, om de får ett tidigt mål emot sig, om de leder med 2—0 och inte ska slappna av.

- Men att förutsäga allting är inte möjligt. Det är svårt att träna på en viktig match. Det är som med skidskytten Helena Ekholm som var fantastisk i VM, men aldrig varit med på OS (och misslyckades i sitt första OS). Man måste uppleva det, erfarenheten är så viktig.
Bryta ältande till bronsmatch

Att det just var rutinerade Caroline Seger som fick kliva av precis före match, tror Kenttä kan ha påverkat laget.

- Att det var lagkaptenen kan sannolikt haft en viss påverkan.

TT: Vad kan du göra för att hjälpa spelarna inför bronsmatchen?

- Det man kan göra i det här läget är att förstärka det som varit bra, påminna spelarna om de tidigare bra matcherna i turneringen. Ser man att några spelare fastnar i något ältande, så går man in och försöker bryta det. Att inte fastna i ältande är en viktig kollektiv uppgift vi har i ledningsgruppen.

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2011-07-14 kl 16:09
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå