Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Platini: "Scenerna i Belgrad är oförsvarbara"

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Skandalmatchen mellan Serbien och Albanien rör upp i Fotbollseuropa.

Nu har Uefa-presidenten Michel Platini uttalat sig.

– Scenerna i Belgrad är oförsvarbara, säger han enligt The Guardian.

EM-kvalmatchen mellan Serbien och Albanien slutade i kaos. Albaniens landslag fick utstå slag, sparkar och inkastade föremål medan de flydde fotbollsplanen i Belgrad. Bakgrunden till det hela var det politiskt laddade läget, aggressiva hemmafans och en provocerande, nationalistisk flagga föreställande ett "Storalbanien" där bland annat Kosovo ingår, som flögs in med en drönare.

Matchen bröts av domaren efter att Albaniens landslag inte velat gå tillbaka ut på planen.

Efterspelet har handlat lika mycket om politik som fotboll. Nu har Michel Platini fördömt det hela:

– Fotbolls ska föra folk närmare varandra och vår sport ska inte blandas ihop med någon sorts politik. Gårdagens scener i Belgrad är oförsvarbara. Fotbollen får aldrig användas i politiska syften. Jag fördömer det som hände i går å det yttersta, säger Uefa-presidenten enligt The Guardian.

Serbien och Albanien protesterade inte mot att spela mot varandra i kvalet, utan kom båda överens att inte tillåta bortasupportrar på matcherna. Skandalmatchen kommer att utredas av Uefa och Serbien riskerar att, som har hänt tidigare, få spela framför stängda läktare. Båda landslagen riskerar stora böter, uppger The Guardian.

Den albanske lagkaptenen Lorik Cana har gett sin syn på det hela.

– Vi kom till Belgrad för att spela fotboll, men attackerades av serbiska supportrar. Vi ville bara plocka ner flagga, så att vi kunde fortsätta som vanligt, men då blev vi attackerade. En supporter anföll med en stol, jag var tvungen att försvara dem, säger han och anklagar säkerhetspersonalen för att ha blandat sig in i bråket.

– De slog oss istället för att försvara oss. Uefas delegater såg vad som hände och ville att vi skulle avsluta matchen framför tomma läktare, men det var omöjligt att kliva ut igen.

Cana hyllar också den serbiske lagkaptenen Branislav Ivanovic och hur han hanterade situationen.

AP rapporterar att det albanska landslaget välkomnades som hjältar när de kom hem och möttes av omkring 3 000 personer på Tiranas flygplats.

Publicerad 2014-10-15 kl 13:24
Annons
Annons
Annons