Podolski tvåmålsskytt mot Polen

Landslag

Lukas Podolski sänkte sitt fosterland Polen med två mål i kvällens heta möte. Därmed fick den stora EM-favoriten Tyskland en smakstart på turneringen trots att Polen länge stod upp bra mot sitt grannland.

Matchen kunde inte öppnats mer händelserikt. Innan minuten var spelad hade Metzelders och Lehmanns missförstånd lett till öppet läge för den polske stjärnan Krzynowek. Ännu öppnare skulle det bli ett par minuter senare när den tyska anfallsduon Miroslav Klose, polack för övrigt, och Mario Gomez kom fria med Artur Boruc. Klose lirade Gomez men inte bättre än att Gomez kunde stöta bollen precis utanför. Det borde varit ett självklart ledningsmål. Målet kom i stället efter 20 minuter i nästan exakt likadant läge. Polen missade på nytt en offsidefälla och Klose kunde servera Lukas Podolski till öppet mål. De båda polskättade spelarna firade minst sagt återhållsamt med respekt för sina rötter.

Polen var ingalunda ofarligt men Leo Beenhakkers manskap spelade också naivt med hög backlinje, vilket satte tyskarna i flera öppna lägen. Men avsluten var inte tillräckligt bra från Mario Gomez som missade även när Clemens Fritz spelade fram honom mitt i straffområdet. Samma läge fast i andra straffområdet fick Maciej Zurawski när Polen rullade upp det tyska försvaret.

I den andra halvleken tog Polen kommandot direkt men den sista udden i anfallet saknades. I stället gjorde Tyskland 2-0 efter en lustig situation. Klose missade ett skottläge och bollen for upp i en båge och kom perfekt till Lukas Podolski som snyggt kunde stänka in sitt andra mål för kvällen. Polen har fortsatt svårt för Tyskland och har aldrig vunnit över sitt grannland i tävlingssammanhang. Historiens vingslag är tunga och det visade sig även den här kvällen.

Publicerad 2008-06-08 kl 22:46