Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Qatar och Ryssland får behålla VM

Foto: AP

Efter alla anklagelser om mutor och korruption står det klart — Qatar och Ryssland kommer att arrangera fotbolls-VM 2022 respektive 2018.

Det står klart sedan Internationella fotbollsförbundets (Fifa) utredning presenterats på torsdagen.

Det är främst Qatar som har anklagats för att ha mutat sig till VM-slutspelet 2022. Dessutom har Qatar ifrågasatts på grund av klimatet, det råder ännu ovisshet kring under vilken del av året mästerskapet ska spelas, och för att landet utnyttjat utländsk arbetskraft i byggandet av arenor och dylikt inför mästerskapet.

Men att frånta Qatar och Ryssland VM-turneringarna och göra om proceduren kring valet av värd för 2018 och 2022 är inte aktuellt längre. Hans Joachim Eckert i Fifas etiska kommitté presenterade på torsdagen den 42 sidor långa utredningen kring kampanjerna inför VM 2018 och 2022.

Oroande omständigheter

Etikkommittén skriver att det inte finns någon grund till att ompröva besluten att ge Ryssland och Qatar mästerskapen. Detta trots att man konstaterar att det funnits "oroande omständigheter" kring kampanjerna.

När det gäller Qatars kampanj inför valet av värd till VM 2022 så skriver Fifas etiska kommitté att man funnit indikationer på "problematiskt beteende" från vissa personer, men att detta inte påverkat valet i nämnvärd grad.

När det gäller Rysslands kampanj till VM 2018 så finner Fifa inga bevis för mutor eller dylikt, men konstaterar också att man inte fått tillgång till alla dokument.

Kritik mot England

Däremot kritiseras England för att via dåvarande ordföranden i Concacaf, Nord- och Centralamerikanska kontinentalförbundet, Jack Warner, ha "kränkt budgivningsreglerna". Och i Australiens kampanj till VM 2022 finner Fifa att vissa personer inte följt regelverket.

Vilket fick Englands fotbollsförbund att snabbt hävda att man inte brutit mot några regler i sin kampanj.

Fifas etiska kommitté skriver att de olika regelbrott som förekommit sammantaget inte äventyrat anbudsprocessen till VM 2018 och 2022 och att valen av Ryssland och Qatar står fast.

Publicerad 2014-11-13 kl 17:36
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons