Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Ralf Edström tips till Lagerbäck: Anpassa dig som Svennis

Lars Lagerbäck kan göra Nigeria väldigt bra, men också hämma offensiven. Ralf Edström tycker att den nytillsatte förbundskaptenen ska lära sig av Sven-Göran Eriksson.

Nigeria kommer att få lära sig en hel del nytt under Lars Lagerbäck som har ett helt annat defensivt tänk än vad nigerianerna är vana vid. Ralf Edström väntar med spänning på resultatet.
- För det första är det lite kort tid. Men jag tror ändå att han hinner sätta en viss prägel på hur han vill ha det med försvar, organisation och positionsspel. De är lite mer disciplinerade än de brukar vara. Men fem månader är kort.

Finns det någon risk att Lagerbäcks syn på fotbollen hämmar offensiven, som just nu är en av Nigerias starka sidor?
- De har ju kunnande men det måste finnas en kombination. Av disciplin och att man vågar utmana. Det är ju det vi har problem med i Sverige. Vi rullar mest i sidled och slår inlägg. Nigeria måste våga göra svåra saker utanför straffområdet och dessutom hitta disciplinen i försvarsspelet samtidigt.

Hur kan Lagerbäck lyckas med det?
- Titta på Svennis. Han var ju sådan när han kom ut i Europa. Han körde Blåvittsystemet rakt av, men så kom han till Italien och Portugal och fick anpassa sig lite. Man måste medla lite grand. Ha sin fotboll men ändå släppa loss de här duktiga individualisterna. Det gäller att vara lite smart där. Det är skillnad på mentalitet i Sverige, Italien och Portugal.

Ralf Edström tror på ett underhållande VM – och han tror att Lagerbäcks Nigeria och hans kollegor på VM:s hemmakontinent kan överraska.
- VM ska bli kul att se och förhoppningsvis blir det offensivt spel. Jag har sagt det från 1990 med Kamerun, att snart måste väl ett afrikanskt lag kliva upp och spela final. Men de är så naiva taktiskt och har målvakter som kan kasta in bollen i eget mål. Men i år har jag tippat Ghana som vinnare. De och Elfenbenskusten blir spännande, sedan håller man lite på Nigeria nu när Lagerbäck är där.

Hur bra kan det gå?
- Han kan nog ta sig till kvartsfinal till att börja med. De är väl nöjda med det. Men nu har ju Lagerbäck stuckit ut hakan själv och sagt semifinal. Det är ju vi inte direkt vana vid att han gör här i Sverige. Han har aldrig sagt något sådant överhuvudtaget.

- Det är jättekul att han och Roland får den här möjligheten. De tjänar väl lika mycket pengar på sex månader som de gjort under hela sin karriär i Sverige. Han är verkligen värd det. Det är bara att gratulera och att hoppas att det går bra.

Edström är också förväntansfull inför ett afrikanskt VM. Något han tror kommer att stor inverkan på framtiden.
- För det första kul att det går på en ny kontinent. Sköter de det väldigt bra finns alla möjligheter för andra afrikanska länder att få arrangera. Sköter de det inte blir det ju en belastning för hela kontinenten.

Vilka vinner mästerskapet, om inte Ghana lyckas skrälla?
- Huvudfavoriter är Spanien tillsammans med Brasilien. England har ett lag som kan blanda sig i. Det tycker väl brittisk press alltid, men egentligen har de inte haft något att säga till om sedan 1990. Nu tycker jag att de har det igen.

Vilka spelare tror du lyckas bäst?
- Jag gillar ju Peter Crouch som inte bara är lång och bra på huvudet utan också en fantastisk fotbollsspelare. Det här året håller jag England som outsider. Och Argentina, om inte Maradona blir en belastning i stället för en tillgång.

Om Argentina ska lyckas hänger det mycket på Leo Messi, vad tror du om hans VM?
- Det vet man ju aldrig. Messi måste kliva fram han nu, han har ju gjort en slät figur tidigare i landslaget trots att han är så bra i Barcelona. Nu måste han verkligen kliva fram.

Vilket är ditt egna bästa VM-minne?
- Framför allt VM -74. Då hade vi ett otroligt starkt lag och med lite tur hade vi kunnat få spela bronsmatch som 94-killarna gjorde. Mitt mål mot tyskarna kommer många ihåg men mitt mål mot Uruguay var minst lika snyggt och min personliga favorit.

- Vi hade inte gjort mål på två matcher så trycket på oss kedjespelare var stort. Och det här skedde alltså 15 sekunder in på andra halvlek. "Åby" och reservkillarna hade inte hunnit sätta sig på bänken en gång. Sedan vann vi matchen med 3-0 och det var ett oerhört viktigt mål. Efter det slapp vi pressen.

Publicerad 2010-03-17 kl 16:53
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons