Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Rätt attityd krävs för landslagsplats

Funderingar på att bli landslagsman i fotboll?
Då förutsätts du kunna springa, skjuta, nicka och passa.
Minst lika viktiga krav:
Du har även attityd, karaktär och inställning. Tre heliga ord för Roland Andersson.

Allsvenska tränare, en och annan tidningskrönikör och faktiskt också en och annan spelare har gjort det genom åren.
Ifrågasatt värdet av landslagets vinterturnéer.

Varför åka till andra sidan planeten med B- eller C-uppställningar?
Assisterande förbundskaptenen Roland Andersson köper inte det resonemanget. För honom är de två veckorna i januari snudd på ovärderliga.
-Det är många som undervärderar den här resan, men jag fattar inte det. Det är en utbildningsresa samtidigt som vi spelar två bra matcher. Ganska snart står man inför en generationsväxling och har man inte varit med här blir steget så mycket längre, säger han.

Ger en bra bild
Han kan luta sig mot fakta. Sedan lägret i La Manga 2000 har varje vinterturné producerat spelare som ganska omgående klivit in i det "riktiga" landslaget.
Från förra årets möten med Costa Rica och USA slog sig Fredrik Stoor in i EM-truppen och Behrang Safari i VM-kvalet.
Dessutom fick Samuel Holmén sitt blågula genombrott.
Två veckor med dagligt umgänge med spelarna ger också förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Andersson en uppfattning om vad spelarna går för och vad de är för personer.

-Vi kan se vilka som har karaktär och klarar att spela mot lag som kanske kvalitetsmässigt är lite bättre. Vi har pratat om hur viktigt det är att komma tillbaka om man ligger under med 0-1, 0-2, lyfta på skallarna och köra på.
-Det är sådana bitar man kan se på en sån här samling.
Ska sålla ut "hängbjörkarna"

Hur noga är ni i kartläggningen av spelarnas karaktär?
-Det är ett antal variabler inblandade och det är ingen tvekan om att karaktär, inställning och attityd är nästan helt avgörande faktorer om man ska ta steg och bli riktigt bra på internationell nivå. Det pratar vi med killarna om.

Kollektivt eller enskilt?
-Vi har nog sagt till enskilda spelare också, men de är inte riktigt med här. Den urvalsprincipen har vi haft tidigare och dem tar man inte ut, de som man kan se redan är hängbjörkar och inte har karaktär och attityd inbyggt.

Ser du spelare här som har möjligheten att ta klivet in i landslaget redan i år?
-Ja, det gör det, men det är svårt att plocka ut någon enskild. Man glömmer lätt vilka som inte är med här och fokuserar på dem som är med.

-De som är nära är förstås de som varit med i U21-landslaget, en bra skola att gå i. Kommer de med till slutspelet och får bra matcher kan det gå ganska kvickt. Tittar man på Viktor Elm som var med i fjol trodde man inte att det skulle gå så snabbt som det har gjort. Han har ju själv sagt att det tog fart på vinterturnén, säger Roland Andersson.

TT

Publicerad 2009-01-21 kl 14:30
Annons
Annons
Annons