Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Regeringen i krismöte efter läktarkatastrofen i Elfenbenskusten

Avtrampade skor ligger spridda på fotbollsarenan och de dödas namn finns nedklottrade på papperslappar.
Elfenbenskusten har sorg efter den svarta söndagen då minst 19 människor miste livet.

Nu ska utredningar hitta de ansvariga.
Både Internationella fotbollsförbundet (Fifa) och Elfenbenskustens regeringen har startat utredningar för att finna anledningen till katastrofen i samband med VM-kvalmatchen mellan Elfenbenskusten och Malawi.
Fifa kräver en fullständig rapport från Elfenbenskustens fotbollsförbund.
"Först efter att vi fått in en rapport så kommer Fifa att kunna göra ett uttalande i frågan och säkerställa att sådana här tragiska händelser inte händer igen", skriver Fifa i ett pressmeddelande.

Tusentals åskådare lyckades ta sig in på Houphouet-Boigny-stadion genom att muta sig förbi säkerhetsvakter, allt för att se hemmafavoriterna "Elefanterna" möta Malawi.
-Folk rusade i panik eftersom matchen strax skulle starta, alla vill absolut komma in, säger inrikesminister Desire Tagro.

En vägg gav vika

Trycket blev för stort, en vägg gav vika på den nyrenoverade arenan och polisen satte in tårgas mot de över 35 000 på läktarna. I paniken som följde trampades minst 19 människor till döds och fler än 130 personer fördes till sjukhus. Många var skolungdomar som ville se Europabaserade stjärnor som Didier Drobga, Kolo Touré, Yaya Touré, Salomon Kalou och Emmanuel Eboue.
Dagen efter läktarkatastrofen samlades de anhöriga utanför bårhuset i Abidjan för att identifiera offren.
-Han sade till mig att han skulle heja på Elefanterna, och han kom aldrig tillbaka, sade den tårögde Lassana Touré när han hämtade ut sin 17-årige son Aboubacars kropp.

Regeringen i krismöte

Sorgen var stor, och ansvariga ska hittas. Elfenbenskustens premiärminister Guillaume Soro kallade till krismöte med fotbollsförbundet och polisen under måndagen.
-Vi vill till att börja med försöka komma fram till vem som bär ansvaret för det här dramat, säger regeringens talesman Sindou Meite.
Den svarta söndagen var inte den första med dödlig utgång i det afrikanska VM-kvalet. I juni förra året omkom åtta människor i Monrovia när trängseln blev för stor under ett kvalmöte mellan Liberia och Gambia.

För åtta år sedan dog 126 fotbollssupportrar i samband med en match i Ghanas huvudstad Accra, och 43 personer miste samma år livet på Ellis Park i Johannesburg.
Fifa har tidigare riktat skarp kritik mot att minst 18 fotbollsarenor i Afrika inte håller måttet. Om inte en upprustning sker kan hemmalagen få lämna walk over i VM-kvalmatcher.

TT

Publicerad 2009-03-30 kl 16:00
Annons
Annons
Annons