Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Risp hejar på Turkiet: "Kan bli ny bragd"

Fredrik Risp, till vardags mittback i turkiska ligalaget Ankaraspor, tror att Turkiet kan överraska på nytt i onsdagens EM-semifinal mot Tyskland.
-Då skulle det bli en otrolig fest i hela landet. Det har ju firats en del redan tidigare, säger han.

Turkiet är känt för sina fanatiska och fantastiska fotbollsfans. På klubbnivå ställer det emellanåt väl starka engagemanget till med elände när supportrar ryker ihop i samband med ligamatcher. Men när det vankas mästerskap enas alla fans kring nationselvan.
-Turkiska fotbollsfans är väldigt patriotiska, när landslaget spelar bryr man sig inte om klubbfärger.

Fredrik Risp är inne på sin tredje klubb i Turkiet och vet hur fotbollsintresset tar sig uttryck i olika delar av landet. I Ankaraspor, som hör hemma i huvudstaden och femmiljonersmetropolen Ankara, kan Risp i stort sett röra sig fritt. När han spelade i Trabzonspor i den mindre staden Trabzon vid Svartahavskusten det... annorlunda.
-Det var svårt att gå ut på stan, alla ville prata med en och ta kort. Fotbollsintresset är extremt i Turkiet. Det är tv-team på varenda träning och det finns tv-kanaler som sänder fotboll i stort sett dygnet runt.

Turkiets framgångar har överraskat många experter, men inte Fredrik Risp.
-Turkisk fotboll hade en topp i början av 2000-talet med Galatasarays seger i Uefacupen 2000 och VM-bronset 2002 och nu är de på gång igen. En finalplats skulle vara ett otroligt lyft för fotbollen i Turkiet, de flesta i EM-truppen spelar ju i turkiska ligan.
En av det skadedrabbade Turkiets viktigaste spelare är mittbacken Emre Asik, klubbkamrat med Fredrik Risp i Ankaraspor.
-Före EM hade han nog inte räknat med att få spela, men han har gjort det bra. Men fyra avstängningar och fyra-fem skador gör att Turkiet inte borde ha så stora chanser mot Tyskland. Men de har en otrolig lagmoral så jag skulle inte räkna bort dem. Det kan bli en ny bragd.
Och då kommer Turkiet troligen att explodera av glädje.

TT

Publicerad 2008-06-24 kl 16:50
Annons
Annons
Annons