Rolfö med drömmål - Sverige bärgade första segern i Algarve

Sverige (dam)

Sverige slog Portugal i Algarve cup med 2-0.
Det innebar Blågults första och enda seger i årets upplaga av turnerningen.
- Det är skönt att få plocka med sig en vinst, säger målskytten Fridolina Rolfö till TV4.

Sverige ställdes under tisdagskvällen mot Portugal i sista träningsmatchen i Algarve cup. Landslaget hade två raka förluster, mot Tyskland och Danmark, och jagade därmed seger i den sista matchen under träningslägret i Portugal. Och seger blev det. Sverige besegrade Portugal med 2-0 efter mål av Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö, med bland annat superlöftet Hanna Bennison från start igen.

Sverige inledde starkt, och redan efter fyra minuter var Rolfö nära att ge Sverige ledningen på nick efter fint förarbete av Kosovare Asllani på högerkanten - men Inês Pereira i portugisiska målet sträckte ut och räddade bollen till hörna.

I den 25 minuten nickade Rolfö otäckt ihop med portugisiska försvararen Joana Marchão. Båda två blev liggandes i ett par minuter, innan Marchão slutligen fick bli utburen på bår medan Rolfö spelade vidare.

Sverige fortsatte dominera. De blågula hade bollinnehavet, skapade chanser, men det var inte förrän på tilläggstid till den första halvleken som målet kom.

Sofia Jakobsson fick bollen strax utanför straffområdet, vek inåt och dribblade sig förbi sin försvarare innan hon placerade ett hårt skott med vänsterfoten förbi Pereira i Portugal-målet.

Strax före halvtid var även kapten Caroline Seger tvungen att bryta matchen med en skadekänning i vaden. Assisterande förbundskapten Magnus Wikman bekräftade för SVT i halvtid att det var en känning i vaden.

- Utan att veta riktigt vad det är, så var det en känning i vaden, sa Wikman till SVT.

Nästan direkt efter halvtid utökade Fridolina Rolfö Sveriges ledning till 2-0 med en kanon. Efter att ett inlägg från Sveriges vänsterkant nickades bort av portugisisk försvarare kom Rolfö på gränsen till Portugals straffområde och sköt hårt in 2-0 på halvvolley.

I den 59:e minuten var Rebecka Blomqvist nära att få göra sitt första landslagsmål i sin första match från start för Blågult. Jakobsson bröt sig fri på högerkanten och passade in till Blomqvist som missade öppet mål från nära avstånd. Blomqvist byttes ut strax därefter mot Stina Blackstenius i den 61:a minuten. Även Hanna Bennison avslutade kvällen med 61 minuters speltid och ersattes samtidigt av Filippa Angedal.

Därefter var matchen ganska trött. Sverige fortsatte att ha bollen och försökte skapa framåt via inbytta Stina Blackstenius och Madelen Janogy, dock utan resultat. Portugal tog över bollinnehavet en del under de sista 15 minutrarna, men hotade aldrig riktigt Sverige som såg diciplinerade och organiserade ut i försvarsspelet.

Sverige avlutade därmed Algarve cup med två förluster (Tyskland, Danmark) och en seger mot värdnationen Portugal.

- Det är glädje och skönt att plocka med sig en vinst efter två förluster, så det är skönt att avsluta på ett så pass bra sätt, säger Rolfö till TV4.

- Jag tycker att första halvlek var relativt bra. Vi hade mycket bollinnehav och vågade spela oss igenom deras lagdelar. Vi fick en bra känsla i laget, vågade hålla i bollen och vann tillbaka den snabbt. I andra halvlek höjde de sig och hade mer bollinnehav stundtals, men jag tycker ändå att det var en stabil seger och vi släppte inte in något defensivt, vilket också var väldigt viktigt.

Portugal: Inês Pereira, Ana Borges, Sílvia Rebelo, Carole Costa, Joana Marchão, Dolores Silva, Andreia Faria, Vanessa Marques, Andreia Norton, Ana Leite, Mélissa Gomes.

Sverige: Hedwig Lindahl - Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson - Hanna Bennison, Kosovare Asllani, Caroline Seger - Sofia Jakobsson, Rebecka Blomqvist, Fridolina Rolfö.

Publicerad 2020-03-10 kl 22:53