Rysslands prestigeförlust öppnar för Sverige i EM-kvalet

Landslag

Ryssland är en av Sveriges huvudkonkurrenter i EM-kvalgruppen. Men på söndagen hände något oväntat. Det blev poängtapp mot lilla Moldavien och nu är toppstriden vidöppen.

Ryssarna har inlett lite knackigt i EM-kvalet, där en inledande seger följts av två oavgjorda matcher, bland annat mot Sverige. På söndagen såg det ut att vankas tre poäng när Artem Dziuba satte 1-0 på straff i den 73:e minuten. Men så fort moldaverna klarat av den efterföljande avsparken kom kvitteringen. Dynamo Moskvaspelaren Alexandru Epureanu satte det 1-1-mål, en nick på hörna, som kom att bli slutresultatet (höjdpunkter i klippet ovan).

- De hade genomgående tio spelare i försvaret. Det var svårt att komma igenom och vi kunde endast göra mål på en straffspark, sade Rysslands förbundskapten Fabio Capello.

Att tappa poäng mot Moldavien utgör en rejäl prestigeförlust för ryssarna. Landet har bara 3,5 miljoner invånare och hör till världens fattigaste nationer. Dessutom ingick den lilla republiken i forna Sovjetunionen, fram till självständigheten 1991.

I Wien vann Österrike en svängig och händelserik match mot Montenegro med 1—0. Rubin Okotie blev matchhjälte när han stötte in sitt första landslagsmål i den 24:e minuten. Österrike hade ett skott som gick i ribban och studsade ner på mållinjen — men även Montenegro hade sina chanser. Mirko Vucinic tvingade Österrikes målvakt Robert Almer till en jätteräddning i den 87:e minuten, men 1—0 stod sig.

I EM-kvalgruppen ligger Ryssland nu tvåa med totalt fem poäng på tre omgångar. Sverige gick ikapp tack vare 2-0 mot Liechtenstein och Österrike leder gruppen på sju poäng.

Publicerad 2014-10-12 kl 22:56