Scolari lovade förbundet semifinal

Landslag

Det blev Tyskland som tog den första semifinalplatsen i fotbolls-EM.
Tyskland lyckades neutralisera ett segertippat Portugal och vann torsdagens kvartsfinal med 3-2 (2-1).
-Det var inte lätt i början av EM. Men jag visste att jag är i bra form och fick förtroendet från start i dag, sade matchhjälten och tidigare utvisade syndabocken Bastian Schweinsteiger.

Skicklig defensiv var Tysklands modell att ta sig an Portugal på ett fullsatt, nästan 40 000 åskådare, S:t Jakob-Park-stadion i Basel.
Med Torsten Frings (revbensskadad) och anfallaren Mario Gomez (petad) ur startelvan valde Tysklands förbundskapten Joachim Löw, för dagen på anvisad läktarplats efter bråket i matchen mot Österrike, en ny taktik med Miloslav Klose ensam på topp.
Det blev hellyckat. Portugal hade mycket svårt att tränga igenom det kompakta mittfältet och försvaret medan Bastian Schweinsteiger och Lukas Podolski rann fram på kanterna i offensiva ruscher.

Lyckosamma minuter
Under några lyckosamma minuter kopplade Tyskland semifinalgreppet. Ett mycket vackert anfall, där Michael Ballack spelade fram Podolski, vars låga inspel hittade fram till Schweinsteiger, gav 1-0 i 22:a minuten.

Fyra minuter senare var det dags igen. Schweinsteiger slog en frispark som Klose oattackerad fick möta med en nick förbi en överspelad Ricardo i Portugals mål. Det var Kloses första mål i EM.

Portugiserna trillade boll men hade svårt att hitta luckor. I 40:e minuten resulterade försöken att hitta Ronaldo med långa uppspel. Ronaldo slet sig fri på Decos djupledspassning, den tyske målvakten Jens Lehmann hann ut och täcka skottet, men returen slogs i mål av Nuno Gomes via en tysk försvarare.

Lätt knuff Portugals stora möjlighet att kvittera hade mittbacken Pepe, men han lyckades få sin hörnnick över ribban från bara att par meters håll. I stället orsakade han i 61:a minuten den frispark som Tyskland gjorde 3-1 på. Schweinsteiger igen - både avbytare och utvisad tidigare i EM - och den här gången var det lagkaptenen Michael Ballack som mötte med pannan. En lätt knuff i ryggen på bevakaren Paulo Ferreira gav honom fritt luftrum. Svenske domaren Peter Fröjdfeldt valde att fria.

Nickreduceringen av inhopparen Helder Postiga i den 87:e minuten kom för sent. Portugal var slaget och förbundskaptenen Luiz Felipe Scolari fick ett tidigare slut än han hade hoppats. Efter EM ska han ta över i Chelsea.
-Vi trodde vi skulle stöta på Tyskland först i en semifinal, sade Scolari. Jag lovade det portugisiska förbundet att vi skulle gå till semifinal. Det är mitt ansvar att det inte gick.
-Tyskarna visade kvalitet på fasta situationer. Alla såg att Ballack knuffade vår spelare innan han gjorde 3-1 och hade vi fått frispark i stället så vet man inte hur matchen hade gått.

Joachim Löw finns kvar i mästerskapet med sitt Tyskland. Och i semifinalen - mot Kroatien eller Turkiet - får han styra sitt lag nere vid planen igen.
-Vi visste att vi måste visa en helt annan sida än mot Österrike. Från första till sista minuten slog vi tillbaka med excellenta kontringar. Vi vill alltid spela så bra som i dag. Tyskland är ett mästerskapslag, sade Hans-Dieter Flick, assistenten som fick coacha laget mot Portugal.