Slovenien-Ryssland 1-0 (1-2 i första matchen)
1-0 Zlatko Dedic (44)
Utvisning: Andrej Kerzhakov, Ryssland, 66 min

Det blev en skräll i Maribor.
Guus Hiddinks Ryssland misslyckades att kvala sig vidare till VM, i stället fick Slovenien fira på hemmaplan efter sin 1-0-seger.

Ryssland gjorde succé i fjolårets EM med en semifinalplats - men nästa års VM i Sydafrika kan Guus Hiddinks mannar nu glömma. Efter en 2-1-seger på hemmaplan blev det förlust i det andra mötet i Maribor med 0-1, och Slovenien kvalade sig vidare tack vare sitt bortamål i första matchen.

Därmed har Hiddink för första gången i sin tränarkarriär misslyckats med att ta sitt landslag till ett mästerskap.

Ryssland öppnade matchen på bortaplan nervöst och när lugnet kom saktades matchtempot ned. Inget av lagen skapade några farligheter under den första halvtimmen, men strax före halvtid slog Slovenien till. Valter Birsa slog ett inlägg från högerkanten som Zlatko Dedic placerade i mål, 1-0 som för stunden betydde att Slovenien var klart för VM.

I 66:e minuten kom nästa bakslag för Ryssland när Alexander Kerzjakov blev utvisad efter att ha sparkat mot Samir Handanovic. Dessutom fick Jurij Zjirkov rött kort på tilläggstid. Trots att stjärnorna Andrej Arsjavin och Roman Pavljutjenko tog för sig mer i andra halvlek lyckades inte laget göra mål.

Sloveniens avancemang innebär att landets premiärminister Borut Pahor måste infria sitt löfte - att putsa samtliga spelares skor om man lyckades ta sig till Sydafrika.