Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

Sundhage starkt kritisk till valet av VM-värdnation: ”Jag förstår det inte”

Foto: Scanpix

På söndag spelar de svenska U20-damerna sin första match i Papua Nya Guinea - i ett land som anses farligt för kvinnor att leva i.
- Jag förstår det inte, säger förbundskapten Pia Sundhage till Fotbollskanalen om värdnationsvalet.

Papua Nya Guinea anses vara ett av de farligaste länderna i världen för kvinnor att leva i. Sexuellt våld är ett ständigt hot, 40 procent av invånarna lever i fattigdom och kriminaliteten är utbredd.

Det är just där som de svenska U20-damerna nu befinner sig för att spela VM och landslaget, lett av förbundskaptenerna Calle Barrling och Anneli Andersén, går in i mästerskapet på söndag mot Nordkorea.

Valet av värdnation väckte starka reaktioner (läs ett dokument om ämnet här) och när Fotbollskanalen träffar A-landslagets förbundskapten Pia Sundhage har hon svårt att finna de rätta orden i sin kritik mot beslutet att hålla mästerskapet i Papua Nya Guinea.

- Jag… Det har jag svårt att förstå. Det är en Fifa-grej och att de har bestämt sig för det… Jag förstår det inte, säger Sundhage till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Nu ska jag inte tala om vad Fifa tycker och tänker men om man nu ska lyfta ungdomsfotbollen på tjejsidan.. Då lyfter man ju det landet i och för sig men jag tycker det ska vara i ett land där det har fått lite fäste. Och det landet som sådant… Nej, det förstår jag inte.

Så det handlar mer om att damfotbollen inte har fått fäste där?
- Det är både och samtidigt. För fotbollen är samhället. Nej, det förstår jag inte. Det skulle kunna vara någon annan stans.

I mars 2015 deklarerade Fifa att Papua Nya Guinea vann kampen mot just Sverige om U20-mästerskapet. Det tros ha starka kopplingar till korruption. SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson trodde då att det kunde handla om röstfiske från Sepp Blatters sida, som senare tvingades lämna sin ordförarpost i Fifa helt.

Sundhage vill inte gå in på om korruption kan ha spelat in i valet av värdnation.

- Nu kan inte jag de frågorna, vad som har sagts och inte har sagts. Det är en Karl Erik-fråga. Men jag vidhåller att det kunde ha lagts på ett annat ställe.

Sveriges första match i U20-VM sänds i TV12 söndag 07.00.

Publicerad 2016-11-12 kl 12:01

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER