Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

Supertränaren ska hjälpa U21-landslaget inför EM

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Inför U21-EM tar nu landslaget in specialtränaren Nebaz Kurban som tidigare utvecklat många svenska utlandsproffs.
– Spelare som haft honom tidigare har fått en väldigt snabb utveckling i sin karriär genom ökade prestationer, säger förbundskaptenen Håkan Ericson till Fotbollskanalen.

Nebez Kurban har tidigare jobbat med att utveckla några av Sveriges största talanger. John Guidetti, Simon Tibbling, Ludwig Augustinsson och Jiloan Hamad är bara några av de spelarna som tränat extra med specialtränaren. Kurbans udda träningsmetoder där han kombinerar fotboll med fridrott är något som uppskattats av hans tidigare adepter.

Nu tar U21-landslaget in Kurban som en extra resurs inför EM i sommar.

– Jag har lärt känna Håkan (Ericson, U21-förbundskapten) genom x-antal U21- och numera a-landslagsspelare som jag har kört. De tyckte att det blev så bra att de ville få in fler spelare. Alla har inte möjlighet att få den träning som jag ger dom, säger han till Fotbollskanalen.

Vad kan du erbjuda som förbundet inte har gjort förut?

Förbundet har gjort det jättebra och Håkan är en fantastiskt duktig person och smart man, han har sett det här. Jag har känt han i ett par år och han vet att jag gör skillnad. Jag utvecklar fysiken och tänker på helhetsbilden. Kosten, sömnen och att vara noga med allt.

Svenska fotbollförbundet har nu skrivit ett avtal med specialtränaren som sträcker sig fram till U21-EM i sommar. Håkan Ericsson säger att han sett en stor utveckling hos de spelarna som tränat extra med Nebaz Kurban, något som han nu vill använda inför mästerskapet.

– Samarbetet har uppstått genom att jag lyssnat på de spelare som haft en snabb utveckling av sin karriär och där deras prestation tydligt ökat. När jag pratade med dessa spelare så hittade jag Nebez Kurban som en gemensam nämnare. Framförallt allt att de på eget initiativ tagit kontakt och velat träna utanför den traditionella lagträningen där de saknats individuella program.

För mig låter det lite märkligt att så fort man tar in en sådan här extern tränare utifrån så får spelarna sin utveckling väldigt fort. Tror du att det beror det på att klubbarna tränar på fel sätt, eller är det så att klubbarna inte har tillräckliga resurser för att utveckla dessa spelare?

Det är en väldigt bra fråga som jag inte kan svara på till fullo. Men jag vill inte uttrycka mig så att så fort de tar in Nebez så får spelarna den här utvecklingen. Givetvis så är deras egna drivkraft den främsta anledningen till utvecklingen. Den attityden tycker jag är väldigt intressant. Dagens spelare känner att de själva driver sin egen utveckling.

– Sen så är det nog så att de jobbas på olika sätt i föreningar och klart det är en resursfråga. Vi måste ha klart för oss att vi inom svensk fotboll ligger långt efter de bästa nationerna i Europa när det gäller tillgång till personal. Där våra fysteam består av en eller två personer så har lagen internationellt sju-åtta personer på de positionerna. Därför kan vi inte jobba lika individanpassat som man gör utomlands.

Just nu så är den skadade Kristoffer Peterson hemma i Sverige och tränar med Nebez Kurban. Hollandsproffset rehabiliterar sin skada som han fick när en av hans lagkamrater slog till honom i ansiktet och har fått tillåtelse av Utrecht att träna på egen hand.

– Kristoffer är här och tränar med mig just nu. Han har varit utomlands i flera år, bland annat i Liverpool och det märks att det är en väldigt proffesionell spelare. Nu tränar han med mig och kör verkligen stenhårt. Fortsätter han så här kommer Kristoffer kunna bli hur bra som helst, säger Nebez Kurban till Fotbollskanalen.

Ovanför kan du se när Nebez Kurban tränar den svenska talangeliten med sina annorlunda träningsmetoder. 

Publicerad 2015-02-13 kl 17:14

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER