Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Svenskar till VM - Eriksson uttagen som domare

Sverige kommer inte spela VM, men ett VM helt utan svenskar blir det inte.  Jonas Eriksson är uttagen av Fifa till att döma i sommarens VM-turnering.
- Det har varit väldigt hög press i två år, men vi har lyckats prestera bra och det var en härlig injektion att få beskedet, säger Eriksson till fotbollskanalen.se

Sverige röstades fram på Fifas hemsida som det mest saknade landslaget i sommarens VM, sannolikt mycket på grund av Zlatan Ibrahimovic - men helt utan representation blir Sverige inte i Brasilien när VM drar igång.
- I brist på att Zlatan och co inte är där så kanske det är någon extra som följer och uppmärksammar det svenska domarskapet. Vi har en otroligt bra domarkår i Sverige, säger Eriksson.

Jonas Eriksson dömde EM 2012 med bland annat toppmötet Tyskland mot Holland som bästa minne. Då togs 12 domare från Europa ut – i Rio är det bara nio domare från Europa som får chansen.
- Jag tror det handlar om att en domare ska ha ett visst antal matcher, så de inte tar dit en domare som bara dömer en match. Det blir istället ett mindre antal domare som får döma mer frekvent, säger Eriksson till fotbollskanalen.se

I VM 2010 var svenske domaren Martin Hansson uttagen, men han fick lämna Sydafrika utan en enda match. Den troliga orsaken var det fatala misstaget som tog Frankrike till VM. Hansson missade en hands som innebar att Thierry Henry kunde skjuta Frankrike till VM i sista sekunden i playoff-mötet mot Irland. Jonas Eriksson hävdar dock att sådana tankar inte existerar hos honom.
- Jag, och alla andra domare, springer inte runt och tänker på eventuella misstag. Gör man det så dyker de oftast upp.

Eftersom Sverige inte är med i mästerskapet så kan Jonas Erikssons väg mot en eventuell VM-final bli enklare.
- Jag är ganska likgiltig när det gäller det där, men det är klart att hade det varit två semifinaler och Sverige spelat i en av dem så hade inte jag fått döma den andra. Men det betyder ju först och främst att jag ska döma så bra att jag blir tilldelad en semifinal.

Och Eriksson hade dock hellre suttit hemma i soffan och tittat på en svensk semifinal än att själv döma.
- Hade det varit så att Sverige skulle tagit sig till en semifinal hade jag gärna klivit åt sidan och suttit hemma i soffan och hejat, men nu är inte det något formellt problem.

Jonas Eriksson tillsammans med assisterande domarna Matthias Klasenius och Daniel Wärnmark är uttagna av Fifa som ett av domarteamen till VM-turneringen.

Publicerad 2014-01-15 kl 09:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons