Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Svenske domarbasen: Sexdomarsystemet kan tvinga spelarna att ta ansvar

Om landslagsfotbollen haft sexdomarsystem hade Henry kanske inte vågat ta bollen med handen. Det tror svenske domarbasen Bosse Karlsson.
- Förhoppningsvis kan sådana grepp fungera förebyggande, säger han till fotbollskanalen.se.

Som medlem i Uefas domarkommitté har Karlsson inte tillåtelse att värdera enskilda situationer i matcherna, utan vill uttrycka sig på ett generellt plan. Men han tror att det system med straffområdesdomare som testas i den nya Europaligan kan vara en bra väg att gå.

- Det handlar inte bara om att man ska få extra ögon ute på planen. Utan också om att sätta press på de enskilda spelarna att ta sitt ansvar. Med blickarna på sig kanske de tänker till en extra gång. Det kan inte bara vara upp till domarna att komma till rätta med sådana här problem inom fotbollen.

Att använda teknik för att stävja filmningar eller reda ut kontroversiella situationer, är något Bosse Karlsson ofta hör argument för. Själv tror han mer på den mänskliga faktorns betydelse.

- I ett sådant läge som matchen i onsdags hade det aldrig fungerat med en målkamera. Här var det ju inte frågan om ifall bollen passerade mållinjen eller inte. Det handlade ju om vad som hände i situationen dessförinnan, säger han.

Karlsson poängterar också att det inte ligger på hans bord att slutligen utvärdera sexdomarsystemet. Det testas under hela Uefa Europa League fram till nästa sommar av 48 utvalda domare, och lika många observatörer.

- Först när vi fått resultaten därifrån blir det aktuellt att eventuellt införa systemet på till exempel landslagsnivå.

Publicerad 2009-11-20 kl 12:00
Annons
Annons
Annons