POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LANDSLAG
10å

Svenske stjärnan: "Förbundet vågar inte satsa på Jan Jönsson"

Janne Jönsson vore perfekt för svenska landslaget, tror Johan Andersson. Men förbundet vågar inte satsa på en så offensiv tränare, enligt Stabaek-mittfältaren.
- Tyvärr är de för fega och kör nog på gamla säkra kort, säger han till fotbollskanalen.se.

Duon har följt varandra genom karriären, först i Landskrona BoIS, som i början på 2000-talet överraskade allsvenskan med ett snabbt passningsspel längs marken. Och nu i Norge, där Stabaek öst in mål och vunnit ligan i övertygande stil.

- Janne står för en modern filosofi med yttrar som får mycket fria händer. Ungefär som Arsenal vill han att vi ska uppträda. Han har de rätta kvaliteterna, både som människa och ledare, säger Johan Andersson.

Inte minst Andersson själv är ett exempel på hur Jönsson arbetar. Innan en illaartad knäskada spolierade drygt ett halvår för honom, stod skåningen för en briljant debutsäsong 2008 i Norge. Tolv mål på 25 matcher gjorde honom till näst bäst i interna skytteligan, bakom suveräne Daniel Nannskog.

- Mycket av framgången berodde just på Janne. Han uppmuntrar oss att gå framåt och våga utmana. Även de andra yttrarna har gjort många poäng, både mål och assist. Då blir fotbollen precis sådan som vi spelare och publiken vill ha den. Snabb och underhållande, säger Andersson.

Personligen är han övertygad om att Sverige ändå håller fast vid sin mer defensivt inriktade stil. Oavsett vem som tar över efter Lars Lagerbäck.

- Erik Hamrén har också försvarstänket i sig, med en stark organisation. Och Jörgen Lennartson kommer ju från de egna leden så att säga. Han är säkert ganska lik Lagerbäck han också. Men jag skulle vilja se lite nytänkande. Om inte Janne, varför inte satsa på en dansk tränare? De har en offensiv grundinställning och jag tycker att mönstret måste brytas snart, säger Andersson.

Har du något drömnamn som skulle vara bra för Sverige?

- Ja, Michael Laudrup. Honom tror jag på. Men det är nog lite fantasi att ens våga hoppas. Vi har faktiskt pratat i truppen om tänkbara personer som skulle kunna leda både Sverige och Norge. Men tyvärr finns inte så många bra, har vi kommit fram till. Janne är en av få som vore realistiska.

Publicerad 2009-10-30 kl 22:40
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå