Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

Svensken som snurrades upp av Cruyff: "Vart tog bollen vägen?"

I VM 1974 blev han fullständigt bortfintad av Johan Cruyff och samtidigt som svenske Jan Olsson gick och köpte korv föddes "Cruyff-finten".
Jag minns att jag tänkte: ”vart tog bollen vägen?”, säger Jan ”Lill-Janne” Olsson till Sportbladet.

Efter en tuff kamp mot cancern avled en av de främsta fotbollsspelarna genom tiderna, Johan Cruyff, under skärtorsdagen. 

Holländaren - som blev 68 år gammal - hade under sin karriär bland annat stora framgångar i Ajax och Barcelona för vilka han både var spelare och tränare. 

Dessutom var han den stora frontfiguren i det Holländska landslag som spelade VM-final 1974. 

"Oranje" föll i finalen mot Västtyskland (2-1), men på vägen dit hann Cruyff - med sin eleganta spelstil - snurra upp många försvarare.

Värst var det kanske för svenske Jan  "Lill-janne" Olsson som åkte på den numera berömda "Cruyff-finten".

-  När jag pratar om min karriär så berättar jag alltid om den finten. Det är roligt att ha blivit bortdribblad av en världsspelare. Den bästa jag har spelat emot. Jag mötte honom tre gånger, bland annat när han var i Barcelona, men det var bara den gången som han dribblade bort mig, säger Jan Olsson till Sportbladet. 

FAKTA

Nostalgi-klipp

Olsson berättar hur han minns situationen:

- Jag kommer ihåg hela sekvensen. Bollen gick ner mot hörnflaggan och jag tyckte att jag hade honom perfekt och tänkte glidtackla. Men sen tänkte jag: ”vart fan tog bollen vägen?”. Jag stod kvar och han var borta. Den finns på näthinnan fortfarande, säger Olsson och tillägger:

– Cruyffs var smart och riskerade aldrig att förlora bollen i fel läge. Han hade styrkan i passningsspelet och visste precis var han skulle sätta bollen, så du kom honom aldrig nära.

Att han är killen som bidrog till att "Cruyff-finten" föddes är såklart av mindre betydelse och Olsson stämmer in i hyllningskören till den holländske legendaren.

-  Jag har alltid tyckt att han var världens bästa spelare. En stor spelare, en ledare på planen. Jag minns honom med värme. Det är en för ung ålder att dö. Jag lider med hans familj och nära vänner.

Cruyff vann tre guldbollar under sin spelarkarriär efter att ha utsetts till världens bäste spelare 1971, 1973 och 1974. 

Publicerad 2016-03-24 kl 17:38

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER