Sverige fick 1-1 mot Japan i hemliga genrepet

Landslag

Therese Sjögran räddade midsommaren för fotbollslandslaget med sin kvittering i VM-genrepet mot Japan. Sjögrans långskott gav 1—1 i en match där Sverige i början blev utspelat av kvicka och tekniska japanskor.

34-årige Therese Sjögran har spelat 170 landskamper och varit med i åtta stora mästerskap. Men hon kan inte minnas att hon firat midsommar med landslaget förut. Nu händer det, som ett avbrott i förberedelserna inför VM-premiären mot Colombia på tisdag.

Länge såg det ut som att svenskorna skulle gå till helg med en förlust mot Japan som färskaste minne. Men en ny taktik efter paus, pigga inhoppare och tröttnande japanskor ändrade bilden.

Och Therese Sjögran, förstås. Med 20 minuter kvar att spela stal hon bollen från Japans försvar och sköt snyggt 1—1 nära bortre krysset, över målvakten.

- Vi vet att japanskorna är duktiga med bollen och vill trilla boll. Synd att vi kom in i det och också spelade med korta pass. Om vi har ett "större" spel, som i andra halvlek, orkar de inte hänga med, säger Therese Sjögran.

- I första halvlek tappade vi bollen fort och fick bara jaga. I andra halvlek fick vi lite större ytor att behålla bollen på.

Byte av uppställning stoppade Japan

Sveriges drag för att stoppa Japan var att skifta uppställning från 4—4—2 till ett 4—5—1 med tre offensiva mittfältare. Rollen som central kreatör fylldes först av Caroline Seger. När hon gick ut, som ett av åtta svenska byten i denna träningslandskamp, fick Therese Sjögran flytta in från kanten. Hon tycker att taktikbytet är viktigare än var hon själv spelade.

- Det gav oss mera tryck centralt, säger Sjögran, som gärna spelar på det inre mittfältet.

Förbundskapten Thomas Dennerby har varit tveksam till att placera Therese Sjögran på det inre mittfältet, men tyckte nu att hon växte flera klasser i den rollen.

Samma spelstil som Nordkorea

Sjögran tycks också vara den enda svenska som kan göra mål mot Japan. Senast hände det när Japan vann med 2—1 i Algarve cup i mars, i en match som liknade torsdagens möte i Bochum. Asiatiska lag med små, kvicka, tekniska spelare är inget svenskt favoritmotstånd.

- Man måste beundra japanskorna, som är så otroligt trygga med bollen och skickliga på att hitta in till sina forwards. Det är så nätt och fint, nästan ett damernas Barcelona, tycker Thomas Dennerby.

En av Sveriges gruppmotståndare i VM är Nordkorea, som liknar Japan i spelstilen.

- Men de är inte riktigt lika bra, "lovar" Dennerby.

Ett tänkt motmedel är att dominera luftrummet. Ändå fick Japan ta ledningen på en hörna som gick över det svenska försvaret och nickades in via målvakten och stolpen.