Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

Sverige klart för EM

Knappt tio minuter. Mer än så behövde inte damlandslaget mot Irland för att säkra en plats i EM-slutspelet nästa år.
-Jag är totalnöjd. Nu har vi slutfört jobbet och kan lägga det här bakom oss, sade förbundskaptenen Thomas Dennerby.

5-0-segern var knappast någon sensation. Det krävdes heller ingen större ansträngning men vinsten i bortamötet gjorde att Sverige definitivt kan boka biljetten till Finland och EM. Segern var landslagets sjätte av sex möjliga i kvalet och ger en imponerande målskillnad på 28-0.

Lika imponerande var dock inte onsdagens motstånd, snarare blev mötet i Wicklow utanför Dublin ännu en påminnelse om att bredden på europeisk damfotboll fortfarande har en bit kvar.

Men efter en stirrig inledning borrade Sverige ned huvudet och tryckte på. Det gav tre mål och en avgjord match inom loppet av tio minuter.

Alla de tre svenska målskyttarna hade dessutom egna skäl att jubla lite extra.
Mittbacken Karolina Westberg inledde med att nicka in 1-0 på Sara Thunebros frispark i 18:e minuten. För Umeåbacken hennes första mål på 124 landskamper och ett extra skönt bevis. Hon kom in i truppen tack vare Sara Larssons skada och har själv ifrågasatt om hon har Dennerbys förtroende för att komma med till OS. Hon gjorde dessutom 4-0 i 73:e minuten.-Klart man vill spela OS men jag tar det lugnt. Vill han (Dennerby) ha andra typer av spelare kan jag inte göra något åt det. Försvaret är också den lagdel där det är tuffast konkurrens men det var skönt att göra mål. Man vet inte vilken landskamp som blir den sista, sade hon.

2-0-målskytten - Victoria Svensson - var desto mer förväntad. Landslagsveteranen var tillbaka efter att ha missat de två senaste landskamperna på grund av skada och målet underströk hennes utmärkta facit i landslaget, 64 mål på 147 landskamper.3-0 kom bara fem minuter senare när Linköpings Josefine Öqvist sköt in det mål som definitivt tog bort den uns av spänning som låg över Carlisle Grounds.

Hon som missade VM i Kina förra året på grund skada har nu kämpat för att komma tillbaka och ta en plats i OS-truppen.Men för svensk del fanns det ytterligare glädjeämnen. När hennes lagkamrater i andra halvlek mentalt verkade ha lämnat Irland fick målvakten Hedvig Lindahl desto mera att göra. Ett par fina räddningar, bland annat när hon tippade ett irländsk skott i andra halvlek, visar att hon är en självklar förstamålvakt i landslaget.

I 60:e minuten byttes också Lotta Schelin in som därmed gjorde landslagscomeback efter skada. Hon fick också göra 5-0 i 86:e minuten.

-Hur kul som helst vara tillbaka och det var så jag ville känna.

Har du varit orolig inför OS? -Nej, det kan jag inte säga. Sedan får jag acceptera att jag inte kommer lika förberedd men det behöver kanske inte vara någon större nackdel.

För landslagets del väntar nu en landskamp mot USA i Skellefteå den 5 juli. Därefter tas OS-truppen ut. Sverige inleder sedan OS-slutspelet med att möta Kina den 6 augusti - två dagar före invigningen.

TT

Publicerad 2008-06-25 kl 23:30
Annons
Annons
Annons