Sverige mot Norge i kvartsfinal

Landslag

Sverige möter Norge i fredagens kvartsfinal i fotbolls-EM.
Det blev klart efter att laget spelat oavgjort, 1-1, mot England i den sista gruppmatchen i Åbo.
-Spelar vi bara vårt spel ska vi vinna, sade ytterbacken Sara Thunebro.

Det oavgjorda resultatet betyder att Sverige vann gruppen närmast före Italien och med England som trea.

Thunebro visade nu för tredje EM-matchen i följd vilken världsspelare hon är.
Djurgårdsspelaren, som efter EM flyttar till Frankfurt och den tyska ligan, dominerade sin vänsterkant totalt. Hon var helt prickfri försvarsmässigt och låg bakom många av Sveriges chanser framåt.

Riktigt nöjd var hon ändå inte.

-Defensivt kändes det jättebra men mitt passningsspel kan bli bättre, sade Thunebro.

Fasta situationer
Damlandslagets styrka på fasta situationer visade sig även i den här matchen. Vid varje svensk hörna blev det farligt framför det engelska målet. Och för andra matchen i rad fick Sverige nu ett hörnmål bortdömt. Det var efter 19 minuter som Lisa Dahlkvist fick perfekt träff med huvudet, men målet underkändes för ruff på Victoria Sandell Svensson, precis som i matchen mot Italien.

-Solklart mål igen. Det var målvakten som mosade mig ordentligt, sade Sandell Svensson, som tog revansch en stund efteråt.

Men först kom Sveriges första baklängesmål i EM-turneringen. På en frispark kunde den engelska mittbacken Faye White nå högst och nicka in 0-1 otagbart bakom den svenska målvakten Hedvig Lindahl.

Efter en bra svensk period blev Lotta Schelin i den 39:e minuten fälld innanför straffområdet. Straffen sattes säkert i mål av Victoria Sandell Svensson.
Passade båda

1-1 var ett resultat som passade båda lagen alldeles utmärkt och resten av matchen blev tämligen händelsefattig.

Sara Thunebro ser nu fram emot att få flytta till Helsingfors och matchen mot ärkefienden Norge på fredag.

Så när som på plumpen i EM-genrepet som Norge vann med 1-0 har Sverige plusstatistik på norskorna de senaste åren och vann exempelvis med hela 5-1 i våras.

-Vi har revansch att utkräva men Norge är alltid bra i mästerskap. Senast var det för lite rörelse och variation i vårt spel, sade ytterbacken.
Hon är lite ovillig att prata om de blivande motståndarnas starka sidor.

-Jag vet inte och vill inte veta heller, det där tar vi upp dagen före matchen. Vi koncentrerar oss på vårt eget spel. Men visst, deras spetsspelare är bra, sade Thunebro.

Publicerad 2009-08-31 kl 23:28