Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

SvFF-basen: ”Det här är en snöboll som börjat rulla”

Foto: Scanpix

SKÖVDE. Futsalen är på frammarsch och nu i december firar landslaget fyra år.
- Det händer otroligt mycket och jag ser ingen gräns, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Svensk futsal är på frammarsch. Sporten är förhållandevis ny i Sverige. Det svenska landslaget startade först 2012 och ligafotbollen är med sina två år en tämligen ny företeelse, jämfört med Finland.

Vårt grannland i öst må vara lillebror på fotbollssidan - men i futsal är Finland ledande i Norden. Ligan har funnits i snart 20 år och därmed ligger Sverige några steg efter. 

Finland har redan tagit segern i Nordic cup som pågår i Nationalarenan i Skövde. Där var även förbundsbasen Karl-Erik Nilsson närvarande.

- När vi startade landslaget visste vi inte vilket intresse det skulle bli. Men landslaget och det ökade intresset kring sporten har gjort att intresset för ligafutsalen också har vuxit, säger Nilsson.

Allt fler allsvenska föreningar satsar på att ha ett eget futsallag, däribland Örebro SK och IFK Göteborg. Men sporten kan också vara ett alternativ till fotboll ute på landsbygden, menar Karl-Erik Nilsson.

- Det finns mycket potential som inte är nyttjad än. På landsbygden, där man kanske inte har tillräckligt med spelare för att hålla igång ett helt fotbollslag, kan futsalen spela en viktig roll.

Men det finns också kunskapsluckor. Sveriges förbundskapten Charbel Abraham och spelarna i det svenska landslaget är till mångt och mycket pionjärer. Både Norge och Finland har hämtat in utländska förbundskaptener för att de ansett att kompetensen helt enkelt inte finns inom de egna leden.

- Fotbollen har funnits i över 100 år, vi har spelat futsal i snart fyra. Så det är klart som tusan att det finns luckor. Men för varje år som går blir vi bättre och mer fokuserade på det som är futsalspecifikt. Vi kommer successivt att täppa till luckorna, men det kommer naturligtvis att ta några år till, säger Karl-Erik Nilsson.

Hur ska ni göra för att utveckla sporten?
- Vi ska göra som vi gör med allt annat och låta det växa underifrån med stimulans. Vi kan inte kommendera fram en utveckling. Intresset och växten måste komma underifrån. Det är en snöboll som börjat rulla i och det är ett oerhört stort intresse som är väntande. 

Se Sveriges match mot Grönland på TV4 Sport 16.30

Publicerad 2016-12-04 kl 14:42
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons