POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
5v

SvFF öppnar för könstester av damspelare - Fischer: "Extremt kränkande"

Foto: Bildbyrån.

Svenska Fotbollförbundet ser ett behov av att kunna identifiera vem som är kvinna.
Därför kan könstester nu bli aktuellt inom svensk elitfotboll.
- I värsta fall kan vi hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökning eller liknande, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette till Radiosporten.

Kvinnor med höga testosteronnivåer, som ger dem fysiska fördelar, har främst diskuterats inom internationella friidrottsförbundet (World Athletics, tidigare IAAF) och fallet Caster Semenya. Semenya, sydafrikansk stjärna på 800 meter, tillåts inte att delta i vissa tävlingar om hon inte medicinerar ner sina naturligt höga värden av det manliga könshormonet testosteron, vilket WA har fått kritik för.

Svenska Fotbollförbundets chefsjurist, Anders Hübinette öppnar nu för att införa könstester på elitnivå, då han tror att allt fler kommer börja snegla på WA:s regelverk.

- Handlar det om att man har en skyddad damklass, och att syftet bakom det beror på att det finns fysiska skillnader, då kan inte det juridiska könet eller det självupplevda könet vara avgörande för vem som får tävla i vilken klass, säger han till Radiosporten och fortsätter:

- I värsta fall kan vi hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökning eller liknande.

Men Hübinette ser även risker med eventuella tester.

- Jag tror verkligen att man ska tänka igenom det noggrant. Till att börja med: I vilka sammanhang behöver vi ens ha de här regelverken eller möjligheten till kontroller?

Landslagsspelaren Nilla Fischer reagerar dock starkt på att SvFF överväger att införa könstester.

- Jag tycker att det är helt fel om det skulle bli så. Helt fel. Och jag tycker att det är extremt kränkande, att vi som kvinnor, att våra kroppar skulle undersökas och kontrolleras på ett kränkande sätt, säger hon till Expressen och fortsätter:

- När en kvinna är vältränad och snabb, då ska det ifrågasättas och undersökas. Då är det som att någonting inte stämmer, och då ska det kontrolleras. För mig är det helt oacceptabelt. 

Fischer säger även till tidningen att hon är väldigt tveksam till om hon skulle gå med på att könstestas.

Publicerad 2020-01-20 kl 13:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå