Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LANDSLAG

SvFF-ordföranden imponerad efter möte med Figo: "Väldigt gott intryck"

Foto: SCANPIX

SvFF:s Karl-Erik Nilsson och flera andra förbundstoppar träffade Luis Figo.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson träffade i går Fifa-presidentkandidaten Luis Figo.
Portugisens förslag om att utöka VM tycker Nilsson är värt att diskutera vidare.
- Det finns en diskussion om att man tycker att Europa har för många platser. Och det vore ju en ännu sämre utveckling, säger han till Fotbollskanalen.

Det svenska fotbollsförbundet brukar regelbundet ha möten med de andra nordiska fotbollsförbunden, där även Färöarna ingår. I går hölls ett sådant möte i Köpenhamn.
- Dels för att vi har många frågor som är av gemensamt intresse och sen handlar det också om att utbyta erfarenheter och ge varandra tips och råd i olika ämnen så det är ett väldigt bra nätverk, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till fotbollskanalen.se.

I går var dessutom de baltiska länderna - Estland, Lettland och Litauen - för första gången inbjudna. Dessutom hade de nordiska förbundstopparna bjudit in Fifa-presidentkandidaten Luis Figo.
- För att lyssna lite på honom och hans program och hans tankar inför det presidentvalet som sker i maj månad, säger Karl-Erik Nilsson.

Hur kom det sig att ni bjöd in Figo?
- Dels så vill vi ju bjuda in och träfffa de övriga kandidaterna också och har planer på att göra det i april, maj. Så att vi har träffat alla fyra - Sepp Blatter, Michael van Praag, prins Ali och så Luis Figo då. Dels för att höra hur de ser på sin roll och Fifas roll och vad de har för tankar med sitt presidentskap.

Hur ser du på de idéer som Luis Figo har tagit med sig in i sin kandidatur?
- Jag tycker det är intressant. Han pratar mycket om transparens, han pratar om utveckling av VM, han pratar mycket om gräsrotsfotboll och mycket om de olika nationsförbundens olika förutsättningar. Så jag tycker att han gör ett väldigt gott intryck. Jag har ju träffat honom några gånger tidigare.

- Han har ju en fantastisk spelarkarriär bakom sig. Men han har kanske inte haft så mycket erfarenhet av att jobba utanför spelplanen, men trots det gjorde han ett bra intryck på oss alla tror jag, säger Nilsson.

Det svenska fotbollsförbundet har tidigare gett holländaren Michael van Praag ett rekommendationsbrev för att han skulle få möjligheten att kandidatera, för att få göra det krävdes fem rekommendationer.
- I det läget kände vi att det var väldigt anläget att debatten får fortsätta under våren, annars var ju risken ett tag att det bara fanns en kandidat - nämligen Sepp Blatter, och det tror jag hade varit väldigt olyckligt.

Efter att ha lyssnat på Luis Figo och hans tankar kring fotbollen så är Karl-Erik Nilsson imponerad. Vart SvFF:s röst i presidentvalet går är ännu inte bestämt och det är inte givet att den går till van Praag.
- Nu är ju omständigheten att det finns fyra kandidater och det är ju riktigt spännande och bra. Så när vi har lyssnat på alla fyra så kommer vi att bestämma oss vem vi lägger rösterna på. Men det är klart, vi har ett väldigt stort förtroende för van Praag. Men jag måste säga att jag blev väldigt positivt överraskad utav Figo och tyckte att han hade många bra tankar också så det kan bli spännande. Men man ska vara klar över också att oavsett vem som kandiderar mot Sepp Blatter så är det en mycket mycket svår uppgift att vinna mot honom, säger Nilsson till fotbollskanalen.se.

Luis Figo berättade nyligen som en del av sin ordförandekampanj att han vill se ett utökat VM med upp till 48 lag. Karl-Erik Nilsson ser positivt på förslaget, även om han menar att det finns många detaljer som behöver lösas för att det ska kunna bli verklighet.
- Förutsättningarna för att kvala in är ju större desto fler länder det finns. Sen finns det ju naturligtvis alltid någon form av praktisk gräns för vad som är möjligt. Det handlar också om att värna om spelarna så att man inte sliter ut dom för hårt och det ska passa in i ett övrigt väldigt tajt pussel. Men vi vet ju också att de övriga  världsdelarna har varit ute efter en del av Europas platser och det finns en diskussion om att man tycker att Europa har för många platser. Och det vore ju en ännu sämre utveckling. Så att ur det perspektivet tycker jag att det är värt att analysera och inte avfärda på en gång och ser man det ur ett sportsligt perspektiv är det klart att det ökar möjligheterna.

- Så i den delen är vi naturligtvis positiva. Men man behöver nog analysera alla konsekvenserna lite djupare. Men spontant så ökar ju möjligheterna absolut, säger Karl-Erik Nilsson.

Överlag så tycker den svenske förbundsordföranden att många av Figos idéer stämmer in på den syn som de själva har.
- Han pratar mycket om transparens och öppenhet och det är precis sånt som vi i Norden är väldigt vana vid, jag menar våra samhällen är väldigt öppna och försöker göra på det sättet. Så på det viset så stämde det bra in på den syn som vi har, säger Karl-Erik Nilsson till fotbollskanalen.se.

Publicerad 2015-02-25 kl 19:25

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER