POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

TILLBAKABLICK EM 2000: Zidane var "guds avkomma"

Italien var klara segrare men Frankrike lyckades vända och vinna EM två år efter VM-guldet. Avgörande av en spelare som oväntat nog petats i årets EM.

EM 2000 spelades för första gången med två arrangörsländer, nämligen Holland och Belgien. De sistnämnda slog för övrigt Sverige med 2-1 i öppningsmatchen. Frankrike blev världsmästare 1998 efter segern i VM på hemmaplan. På vägen dit slog man ut Italien i kvartsfinalen efter straffar. Nu var Frankrike återigen med i en stor final och Italien stod för motståndet.

Inhopparna avgjorde

Finalen spelades i Rotterdam på Feijenoord Stadion. Den första halvleken slutade mållös. Dödläget bröts i den 55.e minuten då Italien fick hörna. Man satte igång bollen snabbt med en kort variant och sedan följde ett ursnyggt anfall där fransmännen blev totalt uppsnurrade och så småningom lyckades Delvecchio trycka in 1-0 bakom en chanslös Barthez på volley efter inlägg från höger.

Nadan Barmano, Fotbollssverige.se
Italienarna var på väg mot EM-guld. För 1-0 stod sig fram till övertiden. Det var bara sekunder kvar av matchen och hela den italienska bänken stod upp och alla höll om varandra och man inväntade slutsignalen så att man kunde fira. Italienarna hade bollen på den franska planhalvan men gav bort bollen i form av en misslyckad djupledsboll. Barthez tjongade upp bollen och de italienska spelarna på planen skojade med domaren Anders Frisk om att han borde blåsa av. Inhopparen Trezeguet nådde högst på bollen och nickskarvade till en annan inhoppare, Wiltord, som lyckades skjuta in bollen bakom Toldo.

”Trez” blev hjälte

I den 93.e minuten kvitterade Frankrike och Italien fick en chock som hette duga. Istället för firande var man tvungna att ladda om för golden goal-förlängning. Matchen fortsatte i 13 minuter. För så lång tid tog det innan Frankrike avgjorde EM-finalen genom inhopparen Trezeguet. Som om inte kvitteringen var snöplig för italienarna så var det misstag av de italienska backarna som gav Trezeguet möjligheten att avgöra. Frankrike anföll men tappade bollen som hamnade i italiensk ägo.

De italienska spelarna passade varandra men det var inga snälla passningar utan till slut tappade italienarna kontrollen över bollen och fransmännen erövrade den. Via Pires som gick förbi ett antal spelare på sin vänsterkant nådde bollen Trezeguet som trots en studsande passning visste precis hur han skulle hantera situationen. Han var tvungen att ta ett par steg bakåt för att nå bollen och det gjorde han och han var, som alltid, klinisk i sitt avslut. Det var en otroligt stark prestation av Trezeguet som backade och fick på en kanon på ett tillslag som Toldo var chanslös på. Helt plötsligt var det Frankrike som var mästare. Italien var sekunder ifrån att koras som mästare, men en kvart senare stod fransmännen med EM-bucklan i skyn!

”Skapad i himlen”

Såhär kommenterade Uefas dåvarande tekniske direktör, Andy Roxburgh, turneringens bäste spelare, Zinedine Zidane; ”Jag är säker på att han har ’skapad i himlen’ skrivet någonstans i huvudet. Han är definitivt Guds avkomma”.

Publicerad 2008-06-29 kl 10:20
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå