TILLBAKABLICK EM 88: Ett "van Bastiskt EM"

Landslag

EM 1988 spelades i Västtyskland. Efter gruppspel med två grupper bestående av fyra lag i varje grupp var det Holland och Sovjet som var kvar när det var dags för finalen. En final som är ihågkommen för ett ”van Bastiskt” mål.

Matchen spelades på den tråkiga Olympiastadion i München. Det sägs att arenan var så öppen och tallrikformad, att publikens vrål och hejarramsor dog ut i tomma intet innan de nådde fram till spelarna på planen. Men matchen kom att bli en klassiker.

Gullit - en gigant

I den 32.a minuten tog ”oranje”, de orangea, ledningen genom lagkaptenen Ruud Gullit. Med sina dreadlocks och sin mustasch såg han vid EM 1988 ut att vara äldre än vad han gör i dag. Han hade bland fotbollsvärldens hårdaste nickar och det var genom en nick han skulle ge sitt lag ledningen. Det var Gullits mål från början till slut. Han hade bollen på egen planhalva och började avancera mot motståndarmålet, ungefär 20 meter ifrån mål fixade han en frispark. Gullit, med nummer 10 på ryggen, tog själv hand om frisparken som resulterade i en hörna. Hörnan blev misslyckad men sovjeterna kunde inte rensa ut den bättre än att den kom tillbaka hörnläggaren som nu hade tagit position utmed straffområdeslinjen. Han skickade återigen in bollen. Van Basten nådde högst på inlägget och nickade i sidled till Gullit som kom i full fart och nickade in 1-0 för Holland bakom Dasaev i Sovjets mål. Resultatet stod sig halvleken ut.

Drömmål av van Basten

Men det skulle dröja till den andra halvleken, 54.e minuten, innan publiken bjöds på matchens delikatess. Holland utökade då sin ledning till 2-0 genom Marco van Basten. Och vilket mål sen. Mühren hade bollen på sin vänsterkant och slog ett inlägg. Bollen seglade över hela den sovjetiska backlinjen och hamnade hos van Basten. Han hade så pass liten vinkel att han inte kunde göra något därifrån…trodde alla. Men van Basten gjorde det omöjliga. Från absolut minimal vinkel överraskade han en hel fotbollsvärld genom att dra till direkt på inlägget med en stenhård volley som via en underbar båge flög över den chanslöse Dasaev och letade sig in i det bortre krysset.

Ingen trodde sina ögon, inte minst den holländske förbundskaptenen som strök sin handflata över ansiktet för att säkerställa att det han såg verkligen var verkligt. Hur gjorde han, denne van Basten? Det var ju helt omöjligt.

Efter att van Breukelen sedan räddade Sovjets straff skrevs slutresultatet till 2-0 i Hollands favör och man skulle åka till EM i Sverige fyra år senare som regerande mästare. Vem som vann skytteligan? van Basten så klart.