Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG
10å

TILLBAKABLICK EM 92: Danmark på ett bananskal

Danmark halkade in i Sverige-EM på ett bananskal och det som skulle ha blivit ett nytt kök blev istället ett EM-guld.

På grund av oroligheter och kriget på Balkan diskvalificerades Jugoslavien ifrån EM och de som kom tvåa i Jugoslaviens kvalgrupp fick ta över platsen. Det visade sig vara hemmanationen Sveriges grannar, nämligen Danmark.

Danmark halkade in på ett bananskal

Två veckor innan EM-starten fick de veta att de skulle delta i mästerskapet på Jugoslaviens bekostnad. Det hade kunnat bli en underbar final med svenska ögon sett. Hade svenskarna vunnit semifinalen mot Tyskland hade man antingen fått möta de regerande mästarna Holland eller grannarna från Danmark i finalen. Men i semifinalen var tyvärr svenskarna chanslösa mot tyskarna som i finalen fick sällskap av Danmark som slog ut Holland efter straffar då regerande skyttekungen van Basten missade. En munsbit för tyskarna. Eller?

David mot Goliat

Dåvarande världsmästarna Tyskland var blytunga favoriter i finalen. Inte skulle väl reserven Danmark kunna rå på världsmästarna? Men danskarna tog ledningen i finalen. Efter några hårda närkamper vid höger hörnflagga med danska ögon sett kom danskarna ut med bollen. Povlsen vandrade in med bollen i det tyska straffområdet och fintade ett inlägg. Istället spelade han snett inåt bakåt till John ”Faxe” Jensen som kom i fart och kanonsköt 1-0 bakom tyskarnas målvakt Bodo Illgner i den 18.e minuten. Skottet från straffområdeslinjen var hårt och pressat men målvakten borde kanske ha räddat bollen eftersom den gick in via hans hörn. Till målvaktens försvar kan dock sägas att bollen hade en otrolig fart och att det var ett riktigt bra avslut. Matchavgörandet kom i den 78.e minuten när Kim Vilfort pricksköt 2-0 för danskarna på ett väldigt kontroversiellt och målet kom att bli finalens snackis. När bollen studsade fram mot Vilfort stannade han upp bollen med handen innan han vände bort den tyske backen och avlossade skottet som studsade in via målvaktens vänstra stolpe. Fler mål blev det inte och Danmarks saga var fulländad i och med finalsegern över Goliat, Tyskland.

Nytt kök blev istället EM-guldmedalj

Tränaren Möller-Nielsen skulle just skaffa sig ett nytt kök när han fick besked om att Danmark skulle ersätta Jugoslavien i EM. Köket fick vänta och istället kom han hem ett par veckor senare med en EM-guldmedalj.

Nadan Barmano, Fotbollssverige.se

Publicerad 2008-06-29 kl 10:17
Annons
Annons
Annons