Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Torbjörn Nilsson och Hanna Ljungberg om damfotbollens framtid: Få spelarna att tänka själva

Tekniskt bättre skolade spelare, men taktiskt ännu inte fulländade.
Det menar den förra landslagsstjärnan Hanna Ljungberg och tränaren Torbjörn Nilsson att damfotbollen står för i dag.

Två av de kvarvarande fyra lagen i VM, Japan och Frankrike, står för teknisk fotboll med snabbt kortpassningsspel som signum. Sverige kan sägas ha taktiken som sin främsta styrka och USA står för kraft och organisation.

Så här tycker Hanna Ljungberg och Torbjörn Nilsson om hur damfotbollen är i dag, och hur den har kommit dit:
Ljungberg:
-På 15 år har det hänt otroligt mycket när det gäller individuella kvalitén på spelarna. Spelarna har fått bättre förutsättningar för att kunna träna mer genom att kunna gå ner i arbetstid.

ANNONS

Höjd medelålder
-När jag började fanns inte den kulturen att man skulle träna mycket, och inte heller förutsättningarna. Vår generation är den första som fortsatte spela efter att vi var 25 år, så att medelåldern höjts är också en anledning till att fotbollen blivit bättre.
-Spelarna har större teknisk skolning, vilket man ser även inom herrfotbollen. Det hänger ihop med att fotbollen utvecklas generellt.

Nilsson:
-Många lag är duktiga rent tekniskt, men fortfarande är 16 lag för många i ett VM - precis som det är för många lag i herrarnas VM. Skillnaden mellan de bästa och sämsta är för stor.

Så här tycker Nilsson och Ljungberg om vad damfotbollen bör utveckla:
Nilsson:
-Det taktiska är inte färdigutvecklat. Lagen gör många taktiska fel. Att det är så kan bero på att tjejer inte tittar så mycket på fotboll, för man lär sig mycket av att titta på fotboll. En negativ konsekvens av ett välutvecklat taktiskt tänkande är manipulerande, att spelarna lär sig att tänja på reglerna, exempelvis att slänga sig vilket få tjejer gör i dag.

ANNONS
-Det taktiska tänkandet är svårt att lära ut som tränare och det ser jag som den största utmaningen som tränare - att få spelarna att tänka själva.

Ljungberg:
-Det taktiska kunnandet lär man sig från tränarna, så det är framför allt viktigt att man har välutbildade tränare.
-Det jag tycker är viktigt att utveckla är de individuella kvalitéerna, tillslag på bollen, individuell teknik - det tas steg hela tiden, men kan utvecklas mer för där finns inget fysiskt stopp. Det handlar om bra träning, om att nöta.

TT

Publicerad 2011-07-13 kl 14:21
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto