Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Turkarna har övertag i Tyskland

Landslag

Turkiets sensationella semifinalplats i EM fick Istanbul att explodera i glädje.
Skottsalvor ljöd i den varma natten, fyrverkerier lyste upp himlen tills solen gick upp och på gatorna var det rödvita människohavet enat:
-Vi vinner EM!
-Jag är var inte ens orolig när vi låg under mot Schweiz, och inte när Tjeckien ledde mot oss. Vi är Turkiet, vi ger aldrig upp, säger Sinan Khabat, 23, som var en av hundratusentals som klädde sig i den turkiska flaggan natten mot lördagen.
-Mitt efternamn betyder kamp. Därför skulle jag aldrig sluta tro på final, säger han minuterna efter att Turkiet säkrat semifinalplatsen efter den otroliga rysarmatchen mot Kroatien.

ANNONS
Gatorna i Istanbuls inre färgades i rött och vitt och människor i alla åldrar flödade euforiskt ut från sina bostäder trots att klockan passerat midnatt. Den som försökte sova var tvungen att vänta till långt in på morgontimmarna.


"Rüstü borde stått tidigare"

Bara fem minuter efter straffavgörandet körde tutande bilar, insvepta i stora turkiska flaggor, genom staden. Röken var lika tung som människornas sinnen var lättade.
Turistattraktioner som den Blå moskén och Hagia Sofiakyrkan försvann tidigt i dimman.
-Egentligen bryr jag mig bara om Galatasaray. Rüstü Recber borde ha fått stått i Turkiets mål i hela turneringen. Inte bara nu när Fenerbahces Volkan Demirel blev avstängd, säger 27-årige Ibrahim Metin som inne på en kokande engelsk bar i stadsdelen Beyazit i Istanbul fick se sin favoritmålvakt bli stor matchhjälte.

ANNONS
-Så här mycket har jag aldrig känt för landslaget tidigare. Men vi har gått genom mirakel och ska vinna turneringen.
-Tyskland förlorade ju mot Kroatien, det gjorde inte Turkiet. Alltså borde vi vinna semifinalen mot Tyskland.

Turktyskt firande i Berlin

Det var inte enbart i Turkiet som den turkiska flaggan lyftes mot höjden, fungerade som klädesplagg för människor och blev till bakgrundsbild i supportrarnas mobiltelefoner.
Även i Tyskland satte Turkiets kvartsfinalplats sina spår.
Tidningen Bild rapporterar om att fyrverkerier målade en färggrann himmel över Berlin direkt efter matchens slut och att tusentals turkiska supportrar firade sin glädje genom att köra flaggprydda bilar längs den fashionabla affärsgatan Kurfürstendamm.
I Tyskland bor två miljoner turkar och redan nu har de övertag i många områden inför onsdagens semifinal - i alla fall om man ser till vilken flagga som pryder flest balkonger och fönsterplatser, skriver Bild.

ANNONS
Publicerad 2008-06-21 kl 11:26
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto