TV: Belgien klart för EM efter demolering av San Marino - Lukaku nådde milstolpe

EM-kval (herr)

Belgien är första nation som är klart för nästa års EM.
Belgarna fullständigt krossade San Marino och vann matchen med 9-0 – i en match där Romelu Lukaku noterades för sitt 50:e landslagsmål.
- Vi är kvalificerade men nu måste vi avsluta gruppen med ett perfekt rekord, säger Lukaku efter matchen.

Se Lukakus 50:e landslagsmål bland höjdpunkterna i spelaren ovan.

Belgien tog under torsdagen emot San Marino i EM-kvalets grupp I. En seger för belgarna hade gjort att de som första nation skulle bli kvalificerat för nästa års EM.

Det tog ett tag, men efter 28 minuters spel öppnades målskyttet på Koning Boudewijn-stadion i Bryssel. Youri Tielemans spelade bollen i steget på Romelu Lukaku som skickade iväg ett högerskott som gick in bakom gästernas målvakt. Målet var Lukakus 50:e mål i den belgiska tröjan – på 83 framträdanden.

Tre minuter senare skulle det smälla igen. Eden Hazard chippade in bollen till Lukaku vid straffområdeslinjen, anfallaren bröstade ner bollen till Nacer Chadli som behärskat prickade in 2-0 med en bredsida.

Lukaku var även iblandad i belgarnas tredje mål. Dries Mertens slog ett inlägg som Lukaku skarvade mot mål, Simone Benedettini var med på noterna med styrde bollen på egen spelare och in i mål.

Fyra minuter efter 3-0 kom även belgarnas fjärde för kvällen – och återigen var det Lukaku som hade huvudrollen. 26-åringen fintade bort sin försvarare inne i straffområdet innan han tryckte dit fyran med högerfoten.

4-0 med fyra minuter kvar till paus och det skulle komma ytterligare två hemmamål innan första halvleks slut. 5-0 gjordes av Toby Alderweireld, vars skott utanför straffområdet touchade gästernas försvarare och ställde Benedettini i San Marino-målet. 6-0 målet, på tilläggstid, noterades Tielemans för när han helt ohotad – efter framspelning från Hazard – prickade in sexan i det bortre hörnet.

Precis som i första skulle det dröja länge även i andra innan belgarna hittade nätmaskorna. Med elva minuter kvar av ordinarie tid kom 7-0 genom Christian Benteke. Kort därpå kom också 8-0 straff genom Yari Verschaeren, som därmed gjorde sitt första mål i den belgiska tröjan i sin andra landskamp.

På stopptid fastställde sedan Timothy Castagne slutresultatet till 9-0.

- 9-0 är ett bra resultat men vi hade älskat att göra ett mål till och slå det där rekordet. Vi är kvalificerade men nu måste vi avsluta gruppen med ett perfekt rekord, säger Romelu Lukaku efter matchen.

I och med krossen är Belgien nu som första nation klart för nästa års EM. Belgarna har på sju av tio matcher tagit maximal poängskörd och har producerat 28 mål framåt.

Publicerad 2019-10-10 kl 22:53