TV: Elms frisparksbomb tröstmål när Argentina spelade ut Sverige

På 23 minuter var det över.

Argentina fyllde Friends Arena och fotbollsförbundets kassakista.

Vilka spår lektionen sätter hos landslaget återstår att se.

Argentinas 1-0 mål

Argentina - med Leo Messi i spetsen - vann med 3-2 (3-1) och det hann gå drygt två minuter innan Andreas Isaksson fick plocka ut den första bollen.

Anders Svensson slarvade på argentinsk planhalva. Sekunder senare släppte Angel Di Maria till Real Madrid-polaren Gonzalo Higuain och med assistans av Mikael Lustigs utslängda ben kunde sydamerikanerna fira 1-0.

Förbundskaptenen Erik Hamrén vill se bättre utdelning på fasta situationer och ägnade en del av träningspassen inför matchen åt att nöta hörnor och frisparkar.

Det gav utdelning.

Olssons första

Kim Källströms inåtskruvade hörna nådde Jonas Olsson vid bortre stolpen. Olsson nådde högst, nickade in kvitteringen - och sitt första mål i landslaget.

Då hade det gått 17 minuter.

Sex senare var det inte lika lattjo på läktarna - om man inte hade sina sympatier hos Alejandro Sabella och hans världsstjärnor. De kostade drygt sex miljoner kronor att locka till nybygget och ingen kan säga annat än att de gav valuta för pengarna.

En vaken fransk linjedomare hade måhända sett offsiden på Sergio Agüero när denne chippade Di Marias passning förbi Isaksson till 1-2.

– Jag såg på jumbotronen att det är en klar offside, säger Hamrén.

Av bara farten prickade Higuain in 1-3, sedan Isaksson lämnat retur på Messis skott. Gemensam nämnare vid samtliga tre baklängesmål? Hypersnabba argentinska omställningar.

Zlatan ut i halvtid

Det var som i Berlin i oktober, när tyskarna härjade som värst. Fyrbackslinjen fick gärna klara sig bäst den kunde. Då var det ändå en av Jonas Olssons bästa landskamper.

Men sådan är Hamréns instinkt - blicken ska vara framåt. Hur sympatiskt det än är, gränsar den hållningen till en naivitet som lätt straffar sig.

– Man kan välja att "parkera bussen" framför mål och chansa på kontringar. Vi valde att spela vårt spel. Jag är nöjd med det offensiva, säger Hamrén.

– Problemet när man möter så bra individuella spelare eller tappar bollen enkelt som vi gör vid första målet...då går det fort. Där hade vi det jobbigt i första halvlek.

Utan Zlatan Ibrahimovic efter pausen var möjligheterna till upphämtningar á la de mot Tyskland och England minimala. Argentina spelade av matchen med den yrkesmässiga skicklighet det anstår en nation som rankas som världstrea.

Mannen från Rosario blixtrade till när han kände för det, men Messi blev mållös.

Snyggt av Elm

Inhopparen Rasmus Elm dundrade in 3-2 med matchens absolut sista (fri-)spark. Vackert, men mest kosmetiskt. Sverige var chanslöst.

22 mars väntar allvaret, Irland hemma i VM-kvalet.

– Jag tar med mig mycket positivt, att vi vann en andra halvlek igen, för tredje matchen i rad. Vi är ett lag i utveckling som försöker jobba ihop oss.

– Det här kommer att ge oss mycket när vi får chans att analysera matchen, säger Hamrén.

Laguppställningar:

Sverige: Isaksson - Lustig, Granqvist, Olsson, Olsson - Svensson, Källström - Larsson, Ibrahimovic, Kacaniklic - Hysen

Argentina: Romero - Zabaleta, Fernandez, Garay, Compagnaro - Di Maria, Gago, Macherano - Aguero, Messi, Higuain

Publicerad 2013-02-06 kl 22:30