TV: Finland klart för sitt första EM - Pukki och Tuominen stora hjältar

Finland kunde på fredagen säkra den efterlängtade och historiska EM-platsen.
Så blev det när Jasse Tuominen och Teemu Pukki blev stora hjältar mot Liechtenstein.
- Det är svårt att förklara, en helt magisk känsla, säger tvåmålsskytten till Cmore.

Se höjdpunkterna när Finland skrev historia

Det var stort tryck från läktarhåll hemma på Telia 5G Arena i Helsingfors.

- Det var helt otroligt, det betyder så mycket för fotbollsfolket här i Finland och det kunde man se idag, säger Teemu Pukki till Cmore.

Tidigt i matchen hade Finland en boll i nät men målet blåstes korrekt av för offside på Jasse Tuominen. Men Finland behöll trycket med ett överlägset spelövertag och Tuominen skulle hålla sig framme på nytt.

I 21:a minuten tog Teemu Pukki ett avslut som blockerades men bollen studsade fram till Tuominen som enkelt sköt in 1-0 vilket fick arenan att explodera i stort jubel. Det var också 24-åringens första landslagsmål, Bate Borisov-proffset var sedan nära att utöka för Finland men var framför mål ordentligt uppvaktad av en försvarare i Liechstenstein och skottet gick över.

Därefter försökte Pukki med hittills 22 mål i landslagströjan från distans och tvingade målvakten Benjamin Büchel till en fin räddning i 38:e minuten, trots goda möjligheter stod det 1-0 i halvtid.

Andra halvlek fortsatte precis som första halvlek avslutades och bara minuter in hade Finland en hörnnick i stolpen från målskytten Tuominen. Nästa stora möjlighet skulle Robin Lod få på en boll som slogs snett bakåt i straffområdet men vänsteravslutet gick strax utanför.

Stekhete Tuominen var först nära igen på nick men bollen räddades på mållinjen, sekunder senare fälldes Pyry Siori i straffområdet efter en soloprestation. Från elva meter var stjärnan Pukki stensäker och 2-0 i 63:e minuten.

Pukki punkterade sedan matchen efter att själv gett sig yta, missat första avslutet men sedan tryckte bollen i nät till 3-0 i 75:e minuten.

Därmed är Finlands herrlandlandslag som aldrig tidigare deltagit i vare sig EM eller VM klart för EM 2020 som drar igång den 12 juni nästa sommar.

- Det är lång tid kvar men vi åker dit för att vinna matcher och inte bara för att delta, säger Pukki till C More om Finlands chanser i mästerskapet.

Även Simon Skrabb, till vardags i IFK Norrköping var överlycklig efter slutsignalen.