Det står klart efter att Finland tog hem alla tre poäng under lördagens VM-kvalmöte.

Höjdpunkter: Finland bortaslog Bosnien - med en man mindre
Svar på tal från Finland - gör mål direkt
Bosinen-Hercegovina reducerar med 20 minuter kvar mot Finland
1:00
Finland utökar ledningen mot Bosnien-Hercegovina
1:00
Finland tar ledningen borta mot Bosnien

Bosnien-Hercegovinas anfallsstjärna Edin Dzeko saknades helt när landet tog emot Finland i en viktig VM-kvalmatch under lördagen. Inter-spelaren skadade sig i derbyt mot Milan förra helgen och var därför otillgänglig. Malmö FF-försvararen Anel Ahmedhodzic fanns dock med från start - som högerback. Samtidigt startade Djurgårdens Rasmus Schüller på Finlands mittfält. Båda lagen var i behov av en trepoängare för att kliva förbi Ukraina och gå upp som ny tvåa i kvalgruppen.

Efter en matchinledning som böljade mellan lagen, tog Finland ett grepp efter 20 minuter. Strax därefter fick de en straff, efter att bollen gått på Miralem Pjanics arm. Teemu Pukki klev fram till straffpunkten, fick till en hyfsad träff, men straffen räddades av Bosniens målvakt.

Strax därefter kom dock ett lednigsmål för Finland. Pukki stod då istället för assisten frm till Marcus Forss som petade in bollen från nära håll. Bredvid anfallaren stod Ahmedhodzic, som inte fick fram foten i tid för att rensa undan bollen.

Dock blev det tyngre för Finland en kort stund senare. Jukka Raitala gick in med dobbarna först i en duell, och fick ett direkt rött kort. Från 37:e minuten var Finland därmed en man kort.

Men trots en man mindre, kom även nästa mål i matchen från finländskt håll. Robin Lod satte 2-0, efter en passning från Elfsborgs Leo Väisänen.

Bosnien-Hercegovina fortsatte jaga efter en reducering men de stora möjligheterna uteblev. Då fick förbundskapten Ivaylo Petev nog och bytte ut storstjärnan Miralem Pjanic.

Ett drag som fick effekt med en gång. Bara minuten senare nådde nyligen inbytte Luka Menalo högst på Amer Gojaks frispark vilket betydde 1-2.

Det stod sig ingen längre stund. Anfallet senare fick Finland frispark i bra läge, som Daniel O'Shaughnessy var framme på och petade in 3-1. Målet godkändes efter VAR-granskning då O'Shaughnessy stod alldeles på gränsen för offside.

3-1 stod sig sedan matchen ut.

Resultatet innebär att Bosnien-Hercegovina missar VM nästa år, då avståndet till kvalplatsen är omöjligt att nå. För Finland innebär resultatet att de kliver upp på andra plats i grupp D, med elva poäng på sju matcher och har god chans att nå den eftertraktade kvalplatsen till nästa års världsmästerskap. Etta i gruppen ligger Frankrike.

Bosnien-Hercegovina: Sehic – Ahmedhodzic, Sanicanin, Kolasinac, Civic – Hadziahmetovic, Pjanic, Cimirot – Stevanovic, Prevljak, Krunic

Finland: Hradecky – Raitala, Ivanov, Väisänen, O'Shaughnessy, Hämäläinen – Lod, Schüller, Kamara – Pukki, Forss

Publicerad 2021-11-13 kl 17:02